– Takket være Sametingets vedtak om at festivalen skal inn i den faste rammen for arrangementsstøtte, har vi i år et tryggere fundament enn noen gang. Vi tror at dette også vil vises gjennom et godt og innholdsrikt program de fire dagene festivalen varer.

Ikke bare «indremedisin»

Det sier kultursjef Morten Tøndel i Røros, før kulturhuset Storstuggu torsdag kveld slår dørene opp for den 7. utgaven festivalen som har gått hvert annet år siden starten.

– Jeg har tidligere sagt at dette er en festival til indremedisinsk bruk for alle samer. Men det er også en flott anledning for alle interesserte, til å oppleve samisk kultur gjennom sang, teater, konserter, håndverk, utstillinger, workshops og foredrag, sier Tøndel.

Han sitter i frestivalstyret sammen med Toini Bergstrøm og Ida Ljungberg fra det samiske kurs- og kompetansesenteret Aajege på Røros, og de tre har snekret sammen et program som de har store forventninger til det det beste hittil i festivalens historie.

Møteplass for hele Sápmi

– Raasten Rastah er blitt en viktig sosial og kulturell møteplass for samer fra hele Sápmi, og mange reiser svært langt for å få med seg dette arrangementet, sier Toini Bergstrøm.

Hun forteller at det bl.a. kommer en samisk skoleklasse fra Jokkmokk, og at de samlet regner med at rundt 150 barn og unge fra tre år og oppover vil delta under festivalen. Totalt tror arrangørene at årets festival vil samle nærmere 600 deltagere fra fjern og nær.

Rikt konsertprogram

Fire konserter med sørsamiske artister er blant godbitene på programmet. Fra unge og lovende Vanja Tørresdal fra Røros og Tomas Gælok fra Snåsa på torsdag, via Sveriges Idol-vinner Jon Henrik Fjällgren fredag, sørsamisk joik med Sara Helen Persson, Charlotta Kappfjell og Marja Helena Fjellheim Mortensson lørdag ettermiddag, til velkjente Frode Fjellheim lørdag kveld.

– Han skal fremføre sitt eget verk «Solkvad», sammen med musikere og sangerne i sangkoret Sneppen fra Tolga. Til sammen kommer det til å være nærmere førti aktører på scenen, forteller Toini Bergstrøm.

Uhøytidelig konkurranse

Ida Ljungberg sier at en av de viktigste verdiene med festivalen er at både barn og voksne kan komme sammen for å treffe kjente og likesinnede i hyggelige omgivelser.

– Nytt i år er at vi også arrangerer Raasten Rastah Race, som er et uhøytidelig terrengløp over fire kilometer i nærområdet rundt Storstuggu. Alle kan delta, enten de løper eller går, og det er også flotte premier, sier hun.

Kafé som festivalnav

Ljungberg fremholder også den egne festivalkafeen, som har utviklet seg til å bli selve navet i festivalen.

– Her treffes både ung og gammel kan treffes i uforpliktende omgivelser. For en befolkning som bor så spredt og møtes så sjelden, viser det seg at dette tilbudet blir satt utrolig pris på, sier Ida Ljungberg.

Allsidige foredragstema

For de mer faglig orienterte er det også en rekke seminarer med foredrag over et bredt spekter av tema, fra samisk navnebruk, via kultur- og språkspørsmål, reinflokkens sammensetning, boklanseringer til urfolks rettigheter, for å nevne noe!

Konsert: Jon Henrik Fjällgren har konsert fredag kveld. Foto: Johannes Poignant