Røros: Det er den meget tydelige signaturen, fra bergstaden som de tre siste årene er kåret til «Norges beste kulturkommune» blant alle våre 429 kommuner.

Presis klokken 12 vil den gamle Hyttklokka kime sitt åpningssignal for den 162. Rørosmartnan på Malmplassen, i en perfekt setting for et stort møte mellom den gamle og nye tid, mellom gammel og ny kultur.

Tilbud for absolutt alle

– Jeg vet ikke riktig hvilke kontakter jeg har «oppover», men som vanlig vil åpningen skje i strålende flott vintervær. Og i år kan vi by på et program så innholdsrikt at det vil skape utfordringer for dem som måtte tro at de ikke vil finne noe som faller i smak!

«Martnas-Lillian» Sandnes stråler som vanlig av glede over at alt nå er klappet og klart for den tradisjonsrike Rørosmartnan, som alltid starter den tredje tirsdagen i februar.

Ny åpningsforestilling

Årets åpningsforestilling kommer i en litt ny og annerledes innpakning. Fortsatt med masse tradisjon, men også med mye nytt og overraskende innhold i form av både sang og musikk, sier hun.

Det kulturelle spennet gjennom uken favner svært vidt, fra lasskjørertradisjoner og demonstrasjon av gamle håndverksteknikker, via kunstutstillinger til konserter i små og store formater både høyt og lavt.

– Hver dag er det et femtitall kulturarrangement. Særlig vil jeg nevne at H.M. Kongens Gardes Musikkorps og H.M. Kongens Gardes Storband selv har bedt om å få delta. Storbandet opptrer i Martnashallen torsdag, mens korpset inviterer til festkonsert i Røros kirke samme dag om kvelden, sier Sandnes.

«Vindens Hjul»

Den folkemusikalske hyllesten «Vindens Hjul», med Henning Sommerro, Dalakopa, John Pål Inderberg, Solheimkoret og solister, holder 20-års jubileumskonsert i kirken fredag.

«Småviltlaget», for anledning supplert med jämtlendingen Kjell Erik Eriksson fra Hoven Doven opptrer allerede under åpningen tirsdag, med en urfremføring fra snøscenen.

I en helt annen setting finner vi Laila Yrvum Band, som holder konsert på Solheim Pensjonat og Kafé onsdag kveld, med romanifolkets viseskatt som tema.

– You name it– We've got it!

Forbondemesse i kirken onsdag, buskspell hver dag, middagsdans, polskurs, spesialtappet martnasakevitt med hesteskyss fra Atlungstad Brænderi i Stange, musikalske ablegøyer på høyt nivå med Dalarna Femund Spelmannslag. You name it - We've got it, sier Lillian.

– Et godt råd er å sjakke programmet på forhånd. Det vrimler av tilbud og muligheter for både store og små gjennom hele martnan, legger hin til.

Alt klart: Selv været lover det aller beste, sier martnassjef Lillian Sandnes. Foto: GEIR TØNSET