Istanbul er gjennomgangstema på årets utgave av den ukelange musikk- og kulturfestivalen Olavsfestdagene, som åpner søndag. Tidligere år har pilegrimsbyene Roma, Santiago de Compostela og Jerusalem vært tema.

Thorvald Steens stykke skildrer korsfarerkongen Sigurd Jorsalfars møte med daværende Konstantinopel i 1111. Det ble et sterkt møte for den unge kongen, sier Thorvald Steen til NTB:

– Sigurd var en korsfarer som hadde drept jøder og muslimer i kristendommens navn. Men i rike og mektige Konstantinopel opplever han at ulike trosretninger lever fredelig sammen, til tross for at kristendommen er statsreligion. Både jøder og muslimer hadde framtredende stillinger. Det sjokkerte kristenfundamentalisten Sigurd. Han ble rammet av tvil, og det er det verste som kan skje en fundamentalist.

Timbuktu

Historien har mange berøringspunkter med vår samtid, med korstogsretorikk og konfrontasjon mellom islam og kristendom, mener Steen.

Den svenske artisten Timbuktu, Jason Diakté, står for de musikalske innslagene i stykket, og bidrar også til å bringe det nærmere vår egen tid. En av låtene han skal synge er spesialskrevet til dette stykket.

– Jeg har fulgt Timbuktu lenge. Han er en mester i å blande musikk fra forskjellige kulturer, sier Steen, som blir kalt «Big T» av rapperen.

«Nidaros» framføres i Nidarosdomen på olsokdagen, mandag 29. juli.

Relikvie til Nidaros

Sigurd Jorsalfar var bare 18 år da han i 1108 seilte ut fra Bjørgvin, med 60 langskip og mange tusen mann. Han skal oppfylle pave Urban IIs oppfordring om å slåss for kristenheten.

Han lovet også å ta med hjem en bit av Jesu kors og bringe den til Olav den helliges grav i Nidaros. Men da han kom hjem etter tre strabasiøse år var det tydeligvis ikke lenger så viktig å bringe relikvien til Nidaros. Den kom trolig ikke til Nidaros før lenge etter Sigurds død.

Den mest sannsynlige forklaringen er at Sigurd var forandret etter besøket i Konstantinopel. Han møtte en virkelighet som rokket ved hans tro og verdensbilde, han opplevde at det var mulig for folk fra ulike trosretninger å leve sammen, mener Steen.

Deltar selv

– Jeg prøver ikke å si at Sigurd kom hjem som skapmuslim. Men det er et faktum at han resten av livet ikke lenger blindt fulgte kirkens påbud, sier Steen.

Rollen som Sigurd spilles av Pål Sverre Valheim Hagen, blant annet kjent fra rollen som Thor Heyerdahl i «Kon-Tiki». Bjørn Skagestad har rollen som keiser Alexios, mens Gisken Armand spiller keiserinne Irene. Andrea Bræin Hovig spiller den muslimske kvinnen Amina, som Sigurd blir forelsket i.

Thorvald Steen deltar selv i stykket som forteller. Han har tidligere gitt ut flere bøker om og fra Istanbul, og er en kjent forfatter også i Tyrkia. I tillegg til stykket «Nidaros» skal han også holde fire foredrag om Istanbul under Olavsfestdagene.

Harald Hardråde

Og Istanbul, eller Miklagard, er også utgangspunkt for en annen urframføring under Olavsfestdagene:

Bestillingsverket «Harald Hardråde i østerled» er skrevet av jazztubaisten Daniel Herskedal fra Molde, og framføres av det russiske mannskoret Moskvapatriarkatet og norske jazzmusikere.

Harald Hardråde kom levende fra slaget på Stiklestad. Han kom etter hvert til Konstantinopel, og ble «general» i keiserens livgarde, som besto av nordiske leiesoldater. Derfra returnerte han til Norge og ble konge. Det har Daniel Herskedal laget musikk av.

Riddere i parade forbi Nidarosdomen under Olavsfestdagene i Trondheim i fjor. Snart er det duket for en ny festivaluke. Foto: Cathrine Ruud/NTB TEMA
Urfremføringen av "Olavsvesper" under fjorårets Olavsfestdager. Foto: Morten Granhaug/NTB TEMA