Det norske folk var åpenbart klart for forandring denne høsten, men enn så lenge er i alle all fredagskvelden den samme gamle: Gullrekka og Nytt på Nytt består. Sistnevnte skifter riktignok ut en «minister» når de nå går løs på sin femtende sesong, men erstatteren for Linn Skåber fant NRK i sine egne rekker. Ingrid Gjessing Linhave har vært programleder i noen av kanalens mest folkelige og hyggelige programmer, nemlig Nitimen og Sommeråpent, men er likevel klar over at det er noe annet når man tar steget opp som en del av fredagskvelden på NRK.

Både Anne-Kat Hærland og Linn Skåber har tidligere selvsikkert inntatt rollen som den litt vulgære blondina, og det har funket bra som en fin kontrast til de lavmælte tørrvittighetene til Knut Nærum. Valget av Gjessing Linhave er derfor litt overraskende. At hun er morsom og skarp er det ingen tvil om, men spørsmålet er hvilken rolle hun kommer til å ta.

Etter fredagens sesongpremiere er ikke det spørsmålet helt avklart, uten at det er noen krise. Nytt på Nytt-malen er så innarbeidet og solid at selv om man av og til tar seg selv i å drømme om noe nytt og spennende på fredagskveldene, likevel blir litt forelska på nytt hver gang programmet er tilbake på skjermen. For det funker.

Valget gir selvsagt masse god mat til høstens første program og de forsyner seg godt av både kjolen til Siv, regjeringsforhandlingene og det at samtlige partier erklærte seg selv til valgvinnere.  Verken de faste medlemmene eller gjestene Fritjohf Jacobsen (VG-kommentator) og Rasmus Hansson (De Grønne) gir oss noe å gispe sjokkert over, men det er skarpt nok, og mer enn nok å humre av både for røde, blå og de midt i mellom.

Etter litt prat om andre tema som OL, Syria og prinsesseegg kommer det også et nytt, fast innslag helt på tampen, nemlig «Ikke-nyheter». Harseleringen av medienes opphaussing av nyheter som ikke har skjedd, men som kanskje kunne skje, fungerer bare sånn passelig foreløpig, men kan bli moro når det setter seg.

Gjessing Linhave fremstår som en litt over middels god gjest i det første programmet, og tar ikke så stor plass. Selv har hun bedt pent i mediene om å få litt tid til å komme inn i det før hun eventuelt slaktes, og bare så det er sagt, det er ingen grunn til panikk. Når skuldrene senkes og dynamikken faller på plass mellom de tre, kommer dette til å funke.

Sesongpremieren boblet ikke over av overskudd, men det er så godt å se et program så gjennomsyret av kvalitet at man kan slappe av og la fredagsfølelsen ta over fordi man vet man er i trygge humorhender.