–Jeg feirer hver gang jeg står på scenen. For meg er det en fest som gir meg glede – hver eneste gang, fortalte kubanske Omara Portuondo til Dagbladet i går. I kveld er den vitale 79-åringen fra Buena Vista Social Club i Trondheim.

Hun er også blitt kalt Cubas egen Edith Piaf, og har begeistret publikum med sin uttrykkfulle stemme i snart seksti år.

–Jeg har sunget hele livet, fra jeg gikk i barneskolen. Hjemme var det alltid sang og musikk. Foreldrene mine skjønte at jeg var musikalsk og jeg likte å opptre. Jeg skulle gjerne spilt et instrument, piano, harpe eller bass. Men de hadde ikke råd til å gi meg timer. De oppfordret meg til å synge og danse. Slik har jeg fått anledning til å gjøre det jeg liker best og samtidig representere hjemlandet mitt, sa Portuondo i det samme intervjuet.

Det var da det millionselgende Buena Vista Social Club-albumet kom ut i 1997, Omara Portuondo ble verdenskjent.

–Vi som opptrer, hadde allerede en viss internasjonal berømmelse, fra Japan til Mexico. Men ikke USA. Plata banet veien for oss på markedet. Det morsomme er at det hele ble til ved en tilfeldighet, fordi noen artister fra Afrika ikke fikk visum. Dermed sto studioet ledig og Juan de Marcos Gonzales foreslo at vi skulle opptre i stedet. Nå er jeg i Norge. Musikk er nødvendig for å leve, både her og på Cuba, sa hun til avisen.

I dag er Omara Portuondo aktuell med plata «Gracias», og har med seg fem utvalgte kubanske musikere på scenen i kveld.

Olavshallen, store sal i kveld kl. 20. Bill. kr. 395.