Rasmussen er spaltist, feminist og samfunnsdebattant.

«Sara Azmeh Rasmussen tildeles Fritt Ords Pris for 2012 for sitt modige og kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk», heter det i Fritt Ords begrunnelse.

Azmeh Rasmussen er en aktiv samfunnsdebattant og ble et kjent navn da hun i 2009 brente en hijab under en 8.marsmarkering. Hun er fast spaltist i Aftenposten, og har bidratt i debatter om kvinner og islam, forfølgelse av homofile, og kjønnsidentitet. Hun har også ytret seg sterkt i diskusjoner om surrogati og om barnevern. Kampen for demokrati og reformer i hennes hjemland Syria har berørt henne dypt og resultert i bidrag til den offentlige debatten.

Prisvinneren ble overrasket da hun fikk vite om tildelingen for et par dager siden. Hun trodde først det var en spøk, forteller hun til Aftenposten.

- Det er en positiv overraskelse. Jeg trodde jeg ble oppfattet som for konfronterende i stilen til å få Fritt Ord-prisen. Men jeg ble veldig glad, sier Azmeh Rasmussen til Aftenposten.

Religionskritikk

Azmeh Rasmussen berømmer Fritt Ord for å være prinsipielle i sine tildelinger.

- Dette viser hvor romslig Fritt Ord er. De er prinsipielle i sine tildelinger, og gir prisen til mennesker som representerer totalt ulike synspunkt. All ære til Fritt Ord, og for at de favner så bredt. Det er et tegn på at de er en viktig institusjon, og at de fyller rollen sin i den norske offentligheten, sier hun.

Azmeh Rasmussen vil bruke prisen til å jobbe videre med sakene hun selv mener er viktigst: Religionskritikk, arbeid mot ekstremisme og homofiles rettigheter.

- Fritt Ord-prisen representerer et stort ansvar. Jeg tror den vil gjøre det lettere å fremme sakene jeg arbeider for. Det har aldri vært vanskelig for meg å bli hørt, men dette gir meg en sterkere posisjon.

En særegen stemme

Fritt Ord legger vekt på at Azmeh Rasmussen har markert seg med en særegen stemme i norsk offentlighet og organisasjonen nevner særlig hennes engasjement for respekten av menneskeverdet.

Azmeh Rasmussen er en særdeles uredd, velformulert og skarp debattant - noen vil si konfronterende. Hun har ikke gått av veien for å bruke sterke virkemidler, og har heller ikke avstått fra å kritisere bevegelser og organisasjoner hun selv har tilhørt. Hennes virke som offentlig intellektuell henger i stor grad sammen med egne livserfaringer, og preges av en uvanlig klarhet og intensitet, uttaler Fritt Ord.

Fritt Ords styre består av Georg Fr. Rieber-Mohn (styreleder), Grete Brochmann (nestleder), Christian Bjelland, Liv Bliksrud, Guri Hjeltnes, Frank Rossavik og Sigrun Slapgard.

Sara Azmeh Rasmussen er tildelt Fritt Ord-prisen for 2012. Her under en demonstrasjon foran Islamsk Råd i 2011, i spissen for en aksjon for frihet for homofile og transepersoner innen islam. Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX