Cirka Teater ble fredag kveld tildelt Liv Ullmann-prisen på 100 000 kroner under Nyttårskonserten, for å i snart 30 år ha gitt teaterlivet både lokalt og nasjonalt et internasjonalt sus.

Og ekteparet Anne Marit Sæther og Gilles Berger viste hvorfor de er en slik pris verdig.

- Tusen tusen tusen takk! Dette er en stor ære, en kjempestor overraskelse og en fantastisk start på året 2014, som er Cirka Teaters 30-årsjubileum, begynte Sæther og fortsatte å takke sponsorer og publikum.

Gispet av forskrekkelse

Ektemann Berger var derimot mer opptatt av en enorm mynt som ble trillet inn på scenen, og som det selvfølgelig sto 100 000 kroner på. Og da Berger begynte å klatre opp mynten, gikk publikums fokus over fra takkealen til teaterstuntet. Publikum gispet av frykt for at Berger skulle falle når de akrobatiske øvelsene ble vel utfordrende, men gispingen gikk over i humring og latter da Berger i stedet for å falle ble hengende fast på mynten og nærmest danse.

Med stuntet viste de nettopp hvorfor Cirka Teater har gjort seg bemerket i sine snart 30 år. I juryens begrunnelse heter det at fra små, intime forestillinger til store, spektakulære oppvisninger har de utviklet et eget språk i spill, fortelling og scenografi. Få, om noen i Norge har skapt flere nye, originale barneforestillinger i perioden, flere av høy internasjonal klasse. De har satt sitt fabulerende preg på så vel åpningen av Gardermoen som prinsessebryllup og tusenårsjubileet i Trondheim.

Fjerde pris

Liv Ullmann-prisen er Adresseavisens hovedpris innen kultur. Den er innstiftet for å gi en av regionens kunstnere eller grupper et ekstra løft, gjerne ved et karrierehøydepunkt. Prisen skal gis til utøvere på høyt nasjonalt og internasjonalt nivå. Prisen er på 100 000 kroner.

Regissør Marit Moum Aune ble den tredje vinneren av Liv Ullmann-prisen da hun i fjor mottok den. Året før var det kunstnerduoen Dragset (fra Trondheim) og Elmgren som mottok prisen på 100 000 kroner, mens den aller første prisen gikk til forfatter Carl Frode Tiller fra Namsos.

Les mer om Cirka Teater i lørdagens utgave av Adresseavisen.