- Jeg tror det er viktig å tenke at man kan ha på seg sommerklær uansett, men i kombinasjon med noe som er varmt, litt lag på lag. I dag bruker jeg strømpebukse til kjolen min, ellers fryser jeg jo halvt i hjel, sier Hilde Wedø hos Carma. Hun er ikke spesielt fan av å trekke på seg en typisk regnjakke når det er som våtest, men vil heller bruke en fin paraply over en ull- eller skinnjakke.

Vær kreativ

- Selv om det er styggevær og regn må du bare være litt mer kreativ i måten du setter sammen klærne på. Ullplagg er jo noe du kan bruke hele året, og vi selger mye kasjmirgensere også om sommeren. Til kjole er det veldig fint med litt store, kule cardiganjakker, og gjerne med et skjerf til, sier Wedø som aldri har solgt så mange skjerf som denne sommersesongen. Det er ikke shorts og bikini det går mest av for tiden, men høstkolleksjonene er folk interessert i.

- Hva med sommersandaler?

- Nei, dem må vi bare legge bort i år. Eller ta dem med på ferie. Sommersandalene får vi ikke brukt nå, det blir dessverre tette sko, men det går jo kjempefint til en sommerkjole. Heldigvis er det moderne med sneakers, noe som er veldig kult til kjoler. Det er en bra kombo. Og du kan ha strømpebukse, det går ikke an å gi slipp på den ennå.

Jill Zimsen og Stine Sparbo er på en liten kikkerunde i byens klesbutikker. Begge har en sommerlig stil, men med varme jakker, skjerf og joggesko.

Varme føtter

- Det går an å ha en sommerlig T-skjorte til en jeans eller en søt sommerkjole når været er som det er nå, bare man er varm på føttene. Et skjerf i halsen gjør mye, en god jakke er viktig, og jeg tar gjerne et par fine strømper i sandalene. Når man blir lei av store jakker og store støvletter hjelper det å velge en slik variant, sier Zimsen som sverger til en kombinasjon av vintervarme og sommerlett.

Nadia Johannessen er stylist hos Shine og gir sin fulle støtte til uttrykket med strømper i sko og skjerf i halsen til den sarte sommerkjolen. Ellers gjelder det å holde varmen med litt kraftigere sko.

Røft sommeruttrykk

- Det gir et kjempefint uttrykk når du velger ankelstøvletter til silkekjolen, det blir en langt råere stil enn om du går for pumps eller sandaler. For selv om det er sommer trenger du absolutt ikke bare bruke sandaler, du får et tøffere antrekk om du for eksempel velger lange støvletter til en blondekjole, sier Johannessen som merker at kundene er litt usikre på om de skal kjøpe sommerkjoler nå, eller la det være.

- Folk har selvsagt lyst til å kjøpe seg lette sommerklær på denne tiden, men vi merker at de trenger litt mer veiledning om hvordan man kan bruke sommerkjoler når det er så kjølig. De fleste vil jo gjerne ha på seg noe annet enn tunge vinterplagg når det tross alt er sommer.

Flere butikker melder om mindre salg av sommerklær, men desto mer salg av høstmoten som allerede har gjort sin ankomst.

Sommer og vinter i ett antrekk

- Vi har forberedt oss på trønderværet ved å ta inn en rekke skjerf i ulike sommerfarger. Da får man de friske, lyse fargene samtidig som det er mulig å holde på varmen. Ellers dreier det seg om å gå for det gode gamle strømpebuksetrikset til både kjole og skjørt, sier butikksjef hos Cornelias Hus, Christine Nossum som gjerne bryter sommeruttrykket med mer vinterlige plagg som skinnjakke og ulljakke.

- Ulljakkene bør helst ha sommerfarger som passer til kjoler og skjørt i sommerlige fargekombinasjoner.

Venninnegjengen Sanna Kåsbøl, Emma Nyheim, Synnøve Bustad, Lotte Helgesen og Elena Bjørnerås er på bytur, og har på seg dongeri, sneakers, ytterjakke og store ullskjerf. Ved første øyekast ser det ut som om de er kledd for en helt vanlig vinterdag.

- Jeg har så vidt hatt på meg en sommerkjole, men brukte strømpebukse under, og joggesko, forteller Bjørnerås. Emma Nyheim velger gjerne litt lysere farge på klærne om sommeren, men fortsatt er varme klær som gjelder. Ingen av de fem jentene har planer om å legge bort vinterskjerfet med første, selv om det sommerklær de kikker på når de går i butikker.

- Vi skal jo på ferie. Til Syden. Satser på det.