Konsertsted: Harbakhula, her fotografert fra rett innenfor åpningen, er konsertarena én gang i året. Foto: BÅRD SANDE

- Dette ser jeg fram til. Jeg er ikke særlig bevandret på Fosen, sier Kjartan Fløgstad før han inntar den 130 meter dype berghula der det siden 2008 er blitt arrangert én konsert i året.

Han står i spissen for Kjartan Fløgstad Band, der Stian Carstensen spiller trekkspill og fløyte og Ola Kvernberg fele. Lyrikeren og journalisten Tom Stalsberg er også med på laget. Han og Fløgstad veksler på å lese tekster og dikt.

Ola Kvernberg oppter i Harbakhula bare ei drøy uke før han skal være festivalartist under Moldejazz.

Fin kontrast til romanene

Stalsberg, Carstensen og Kvernberg har tidligere holdt en rekke konserter sammen med Lars Saabye Christensen, et samarbeid som har navnet Buicken. De har også arbeidet en del sammen med Fløgstad, som i mange år har lest tekster på scenen sammen med ulike musikere. Han har god kontakt med musikkmiljøet og har skrevet tekster for flere artister.

- For meg er slike opptredener en fin kontrast til romanskrivingen. Vi har et materiale som dannner grunnstammer i det vi gjør, og vi improviserer avhengig av sammenhengen vi opptrer i.

LES OGSÅ: Fløgstad var en av mange som ble begeistret da Svetlana Aleksijevitsj fikk Nobelprisen i litteratur.

E76 over Haukelifjell

- Hvilke av dine tekster får publikum høre i Harbakhula?

- Det er ikke helt avgjort, men titteldiktet fra romanen «Grand Manila» blir nok med. Jeg har også skrevet en helt ny låt som Lars Klevstrand har laget melodi til. Og jeg pleier å framføre en tekst fra romanen «Fyr og flamme» som mange mener minner om en rap. I boka har den tittelen «Nord og ned», men jeg har begynt å kalle den «E76 over Haukelifjell».

Teksten han refererer til inneholder blant annet disse linjene:

På E76 over Haukelifjell/Brøytar dei opp vegen med nytt materiell/Det går best det går vest det går nord og ned/Alle som ikkje går mot går med

Essays som skapte debatt

«Fyr og flamme» anses som et sentralt verk i norsk litteratur de siste tiårene. Gjennom tre generasjoner skildrer boka utviklingen blant norske industriarbeidere på 1900-tallet.

I april utga Fløgstad essaysamlingen «Etter i saumane. Kultur og politikk i arbeidarklassens hundreår», der han gjør seg tanker om det samme temaet. Boka vakte betydelig debatt og provoserte enkelte akademikere da den ble utgitt i april.

Sparer på kruttet i høst

Fløgstad, som har utgitt rundt 45 bøker siden han debuterte i 1968, kommer ikke ut med ny bok i høst.

- Jeg sparer på kruttet denne høsten. Ellers arbeider jeg som før, uten å tenke på fødselsdatoen, sier Fløgstad, som fylte 72 år tidligere i sommer.

Blant dem som tidligerere har holdt den årlige konserten i Harbakhula er Moskva-patriarkenes mannskor, The Brazz Brothers, koret Cantus og Ulf Risnes.

Hula har en spesielle akustikk som skal være godt egnet for konserter. Mange drar dit både for å utforske selve hula og for å nyte utsikten. I klart vær kan man se helt til Halten fyr.