Under årets Olavsfestdager inviterer biskop Tor Singsaas til samtale i Domen om hvorvidt det er mulig med forsoning og tilgivelse etter 22. juli.

Arne Okkenhaug mistet sønnen Emil (15) på Utøya. I 2011 ble han kåret til Årets trønder fordi han midt i egen sorg maktet å oppfordre til samhold, og til å oppgi søken etter syndebukker. Skylden ligger ene og alene hos gjerningsmannen, var hans budskap.

Nå skal han dele sine erfaringer og tanker i Nidarosdomen. Okkenhaug forteller at han har blandede følelser foran samtalen.

– Jeg tror samtalen både kan bli god og vond på samme tid. Men jeg håper den kan bli lindrende, sier han.

Viktig med varsomhet

Okkenhaug forteller at han ikke kunne ha svart på spørsmål om tilgivelse for ett år siden, og at han fortsatt synes det er utfordrende å snakke om.

– Jeg kan snakke om tilgivelse i generell forstand, men i forhold til hva jeg selv har opplevd og det som skjedde på Utøya, synes jeg det er vanskelig. Jeg oppfatter imidlertid både biskopen og de andre deltagerne som personer det er mulig å snakke om slike tunge ting med, sier han.

Biskop Tor Singsaas er veldig klar over hvilken vanskelig samtale han har invitert til.

– Jeg er veldig spent på årets samtale. Det krever varsomhet å skulle snakke om så tunge ting. For meg blir det derfor veldig viktig å lytte, sier han.

Tårnes er overlevende fra Utøya, men mistet kjæresten sin. Singsaas understreker at de to etterlatte etter tragedien i stor grad vil få styre samtalen.

– Det er viktig at de føler seg respektert og trygge, sier han.

Tilgivelse ikke alltid mulig

Singsaas sier at selv om forsoning og tilgivelse ofte henger sammen, behøver de ikke alltid å gjøre det.

– Det er heller ikke gitt at deltagerne i samtalen skal føle verken forsoning eller tilgivelse, sier han og legger til:

– Noen ganger er det rett og ikke mulig for mennesker å tilgi. Fra dem som har opplevd slike forferdelige ting, er det også umulig å kreve det.

Vise solidaritet

Biskopen håper mange tar turen til Nidarosdomen for å høre samtalen.

– Lytterne vil få møte mennesker som har opplevd noe utrolig vondt og vanskelig, men som viser åpenhet. Det er stort at de velger å stå frem med sorgen på denne måten, sier han.

– Å komme og høre på kan fungere som en bekreftelse til de etterlatte om at de ikke står alene. Vi er mange som støtter opp om dem, sier han.

Renate Tårnes skal være med å snakke om noen av de aller vanskeligste eksistensielle spørsmålene: Er det mulig med forsoning og tilgivelse? Foto: MARIUS SUNDE TVINNEREIM
Trond Giske har sammen med Jo Stein Moen skrevet boka «Utøya - en biografi», tilegnet ofrene for terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: AGNETHE WEISSER
Biskop Tor Singsaas leder samtalen i Nidarosdomen. Foto: MARIUS SUNDE TVINNEREIM