– Det er ikke snakk om mangel på skiltarbeid, vi har mange ideer på gang, sier Ragnhild Berge, leder i Trondhjems Historiske Forening. Hun svarer på Erling Moes utspill i dagens avis med å informere om planer for 15 ulike bygninger av historisk interesse i Trondheim. Foreningen ønsker seg nå flere bidragsytere til sin egen plakettkomité.

LES OGSÅ: Vil ha blå plaketter over hele byen

– Glitrende innspill

Foreningens plakettkomité har vært i sving siden tidlig på 70-tallet med å merke historiske bygninger i Trondheim. Til nå har det vært lagt særlig vekt på trebygninger og på arkitektonisk informasjon. Berge har ikke kjent til bystyrets to år gamle vedtak om utredning av et nytt plakettprosjekt, men er uansett svært positiv til Erling Moes initiativ.

– Det er et glitrende innspill med tanke på hva slags informasjon plakettene skal ha. Det trenger ikke bare handle om selve bygningen, men også om kjente, historiske personer som har bodd der, eller hendelser som har hatt betydning for byens historie, sier hun.

Nasjonalt samarbeid

Nylig hadde Trondhjems Historiske Forening et møte med Oslo Bys Vel, som står bak hovedstadens blå plaketter. Gjennom stiftelse av Forum for norske byselskaper, har foreningen inngått i et nasjonalt samarbeid der helt nye plaketter er under planlegging. Det vurderes å samkjøre utseendet på historiske plaketter i byer over hele landet.

– Det vil være lettere for publikum med lik design i ulike byer. I dag er Oslos plaketter er blå, mens Tromsø har grønne, forteller Berge.

Foreningen i Trondheim ønsker først og fremst blanke aluminiumsskilt, med tydelig kontrast mellom tekst og bakgrunn.

– De vil være lett gjenkjennelige, og økonomisk gunstige å produsere. Men vi er åpne for den blåhvite løsningen også, sier Berge.

Vil tenke nytt

Berge forteller at Trondheim Historiske Forening er inne i en fase der det er på tide å tenke nytt. Tyveri av de eksisterende bronseplakettene har vært et problem, og de har også har vært dyre i produksjon.

– Vi ser det trengs en endring, og går inn for både ny design, økt lesbarhet og kanskje ny type informasjon. Det er potensial i dette for å få vist fram byen, sier Berge, og legger til at plakettene er en kanal som gjør det mulig å treffe mange ulike mennesker, både fastboende i byen, turister, unge og gamle.

I tillegg til plaketter i aluminium, ser hun også for seg en digital parallell i form av QR-koder eller en egen app.

– Det bør være mulig for dem som ønsker det å hente ut mer informasjon via plakettene. Det er mer brukervennlig, særlig når det gjelder å nå barn og unge, mener lederen for Trondhjems Historiske Forening.