- Det er hektisk, men det skal det være, sier Carsten Tourrenc når vi snakker med ham lørdag ettermiddag. Han er styreleder for Bakklandsdagene, en tre dager lang nabofest åpen for alle, med handel, mat og underholdning for små og store.

Skjønt, akkurat i dag er Tourrenc mest potet.

- Jeg er glad jeg har på meg joggesko, for å si det sånn. Nå har jeg vært og spilt i to bakgårder, og skal ellers sørge for at det meste går som det skal, sier Tourrenc, som forteller at værgudene sørget for en våt start fredag kveld, men at de ytre omstendigheter knapt kunne vært bedre lørdag.

-Bygdefølelse og fellesskap

Tradisjonelt har Bakklandsdagene vært arrangert i august, men er i år flyttet fram til juni.

- Problemet med å arrangere i august, er at det skjer så mye annet at man blir litt usynlig. Men jeg må innrømme at jeg var bekymret, så sent som på torsdag tenkte jeg at det var en bommert å flytte det. Men det har vært en stor suksess, en vanlig lørdag i juni ville ikke hatt en brøkdel av antallet besøkende vi har i dag, mener Tourrenc.

Han driver også utestedet Antikvariatet, dermed lever han både på og av Bakklandet. Og en av Trondheims mest særegne bydeler er verdt å feire, mener han.

- På Bakklandet er det en bygdefølelse og et fellesskap jeg ikke har opplevd noe annet sted jeg har bodd. Alle er på fornavn med hverandre. Jeg opplever ikke at vi som driver her er i konkurranse, men heller hjelper hverandre. Det er vel denne dugnadsånden vi ønsker å vise fram disse dagene, sier Tourrenc.

Selv har han vært med de tre siste årene, mens Bakklandsdagene har vært en tradisjon siden 2011.

Yrende liv: - Det er mange flere på Bakklandet i dag enn det ville vært en vanlig lørdag, forteller styreleder Carsten Tourrenc, som konstaterer at flyttingen

Atmosfære og deltagelse

- Det viktigste er den hyggelige atmosfæren, sier Margaret Maalø, som selger egenprodusent glass og keramikk og har hatt stand på Bakklandsdagene i mange år.

- På disse dagene er det jo så mye folk, både trondhjemmere og turister. Folk på Bakklandet er flinke til å delta og støtte opp, mener hun.

- Så lenge været er bra, møter folk opp. Vi har pleid å være heldige med været, men jeg var jo litt spent nå som dagene er flyttet fra august til juni, sier hun.

- Vi bor oppe i Lillegårdsbakken og definerer oss som bakklendinger – i alle fall i dag, sier Per Lund, som ser på Maaløs vareutvalg sammen med Astrid Følling. Han har til og med fått besøk fra Brønnøysund av sin storebror Vidar og kona hans Audhild Lund – ifølge lillebror i ens ærend for Bakklandsdagene.

Kunsthåndverk: Bakklendingene Astrid Følling (f.v.) og Per Lund sjekker ut Margaret Maaløs utvalg av selvlaget glass og keramikk.

To- og firbeinte venninner

Ellen Christoffersen Utgård (7) er også i sitt eget nabolag.

- Jeg bor oppi bakken her, sier hun og peker opp Brubakken, fra hjørnebenken der hun sitter sammen med venninnen Tuva Holm (8). Begge oppsatt med hund, Tuva med tolleren Arven og Ellen med Schnauzeren Blackie.

- De er også bestevenner, og vant til å være i byen, forteller de.

- I går la Arven seg ned inne i en butikk, fordi hun kjedet seg sånn, opplyser Tuva.

De to venninnene har fått litt penger, men er usikker på hva de skal kjøpe for dem – bortsett fra at det neppe blir klær akkurat i dag.

- Men det ser ganske morsomt ut her! Etterpå skal vi på Dromedar for å drikke kakao og spise kake, forteller Tuva.

- Og så skal vi se på han fra Norske Talenter, forteller de, og tenker på Lord Christian, illusjonisten som senere på dagen skal gjennomføre et stunt i Nidelva.

- Jeg heiet på ham i Norske Talenter, men han vant ikke. Da tryllet han bort folk, i dag skal han komme seg ut av håndjern på bunnen av elva, forteller Ellen.

- Noe du kunne tenkt deg å prøve?

- Nei, æææh! Jeg hadde fått helt panikk, roper Ellen.

Utbryterkonge: Illusjonisten Lord Christian bryter seg ut av en kiste under vann i Nidelva, og bryter overflaten i god behold

Usakligheter og supperåd

Bakklandsdagene fortsetter i kveld og søndag.

- Det er nå det begynner! Lørdag kveld blir det for eksempel hjemmesnekra Bakklandsrevy med masse usakligheter om livet på Bakklandet, forteller Tourrenc.

Senere blir det blant annet også konsert med Ulf Risnes og Øyvind Holm kl. 19.30. og bluesduoen Edvardsen og sønn kl. 21.30. Søndag kan publikum oppleve Vandreateater for barn kl. 12 og 15, auksjon og konserter.

I tillegg arrangeres det såkalte Supperådet, der Bakklands-spisestedene Kalas & Canasta, Folk & Fe, Skydstationen, Soil, Sabrura og Antikvariatet konkurrerer om å lage Bakklandets beste suppe – og der publikum bestemmer resultatet.

Lav terskel: Smått og stort under Bakklandsdagene, og ikke alt kostet skjorta.