Kulturdepartementets filmmelding slår fast at det skal være 40 prosent kvinner i norsk film om tre år, i 2010.

I år er to - 2 - av 18 nominerte til Kanonprisen kvinner. De nominerte er stemt frem av bransjen selv, og sier derfor noe om tilstanden i bransjen i dag, mener Solvor Amdal, daglig leder for Midtnorsk filmsenter.

- Det er ikke nødvendigvis nominasjonen det er noe galt med. De som er nominerte er dyktige folk som fortjener det. Men samtidig er det klart at talent og dyktighet ikke er knyttet til kjønn. Skjevheten kommer av at spillefilmbransjen er veldig mannsdominert.

Må rekruttere jenter

- Jeg tror det handler mye om rekruttering. Hvordan skal de dyktige jentene trekkes til bransjen, og hvordan de skal komme inn og få brukt evnene sine? spør hun.

- Man rekrutterer folk som ligner på seg selv, og det er stort sett menn som bestemmer i bransjen i dag.

- Hva betyr denne ubalansen for filmene vi får se?

- Noe veldig viktig. Kanskje det aller viktigste for å få gjort noe med skjevheten. Vi må få flere kvinnelige hovedroller, det er enda viktigere enn regissører og produsenter. Det er viktig å spørre hvem filmene er laget for. Og hvordan er kvinnerollene? Hvis vi får større balanse på lerretet, får vi også større balanse bak kamera. Det handler om å kunne identifisere seg med mediet.

- Tror du vi får se 40 prosent kvinnelige nominerte i 2010?

- Jeg håper jo det, men det ser jo ikke så veldig lyst ut akkurat nå. Men man må jo jobbe for det, slår Amdam fast.

- Lag mer film

- Dette var det første som slo oss også - her var det mye menn! Men det er bransjen selv som har stemt dem frem, og det sier først og fremst noe om bransjen. Dette er noe vi har lyst til å gjøre noe med. Jeg synes det er kjempeviktig å satse på unge jenter, og vi skal tenke ut noe lurt gjennom året for å få med flere jenter både i «Årets kosmonaut», og i «Filmstunt» neste år, sier Steen.

Hun mener løsningen for bransjen er å øke produksjonen.

- Ved å lage mer film, får vi flere jenter i spill. Dessuten er det viktig at departementet øker bevilgningene, slik at unge jenter kan få prøve å lage film. Én ting er å lese om filmproduksjon, noe annet er å få ta på et kamera. Vi har selv hatt «Kosmorama på tur», der vi har kjørt rundt og latt ungdom lære om manusskriving og bruk av kamera.

Skjev Kanon Bare to av 18 nominerte er kvinner når Kanonprisen skal deles ut i kveld. I Trondheim sitter to kvinner i ledende filmstillinger. Nina Steen (t.v.) og Solvor Amdal mener unge jenter må bli mer involvert i filmproduksjon. Foto: VEGARD EGGEN og JENS SØRAA