– Når jeg sier at jeg er misunnelig på de unge som nå skal starte utdannelsen, er det sterkt knyttet til minnet om alle de gode vennene du får, den sosialt uanstrengte tilværelsen og alle mulighetene som åpner seg underveis. Jeg angrer rett og slett på at jeg ikke forlenget studietiden. Jeg var ferdig utdannet som 24-åring fra Handelshøyskolen i Bergen. Det betyr at i et livslangt løp har jeg bare har brukt 4–5 år på utdannelse, mens jeg kanskje er i jobb i 30–35 år.

– Og da tenker du ikke nødvendigvis lengre økonomistudier?

– Absolutt ikke. Jeg har bekjente som har noen merkelige fagkombinasjoner. Det har de aldri angret på og som regel har det også vært verdifullt karrieremessig.

– Bør man ikke nærme seg studievalg med noen tanker om hva slags jobber man kan få?

– Selvfølgelig. Men dette skifter jo så fort at det sjelden bør ha avgjørende vekt.

– Er det greit med ekstrajobb?

– Ekstrajobb med litt ekstra penger er helt ok.

– Hva med foreldre-sponsing?

– Dersom studiene foregår i utlandet, ville jeg valgt å støtte så godt jeg kunne. Men om utdanningen foregår her hjemme, tror jeg det er lurt at de unge tar ansvar selv.

– Studier i utlandet?

– Som ung student med åpent sinn til det meste, vil man kunne få utrolig mye påfyll. Det er ikke så dumt å ta med seg videre, sier Harald Espedal.

Suksess med fond: Harald Espedal ble nylig 83,3 millioner kroner rikere etter oppgjøret for 2009. - Bruk tid på å lære og studere, er oppfordringen hans. Foto: Lars Idar Waage