Cd Susanna: WILD DOG

Susanna Wallumrød har hatt en unik karriere de siste åtte årene. Hun har utgitt tre kritikerroste album med Susanna & The Magical Orchestra, hun har gitt ut plate med Giovanna Pessi – og her kommer hennes fjerde soloalbum.

Forventningene er høye, for selv om ikke alt hun har gjort har vært like glimrende, har Wallumrød til gode å utgi et uinteressant eller likegyldig stykke musikk. Hennes tonesetting av Gunvor Hofmos dikt var for eksempel et av fjorårets beste norske album.

Hun skuffer ikke. På «Wild Dog» skriver hun for første gang all musikk og alle tekster selv. At hun har et godt tak på melodier, visste vi fra før. Her står hun også fram som en markant og personlig tekstforfatter. Som tittelen antyder, kvier hun seg ikke for å bruke klare og visuelle ordsammensetninger, uten at det blir banalt.

Musikalsk er hun minst like nyanserik, nesten mystisk, som hun alltid har vært. Musikken har mer energi og flere innslag av rock enn mye av det hun har gjort sammen med The Magical Orchestra, men det blir aldri masete eller platt. Bonnie «Prince» Billys gitarist Emmett Kelly og Arcade Fires trommeslager Jeremy Gara bidrag med fin fargelegging, uten å stå i veien for essensen; Susanna Wallumrøds karakteristiske stemme og ditto melodier.

Høydepunkt: «Lonely Heart»

Tekststerk: At Susanna Wallumrød har et godt tak på melodier, visste vi fra før. Her står hun også fram som en markant og personlig tekstforfatter, mener vår anmelder. Foto: SCANPIX