Stemningen under årets Nidaros Bluesfestival sto ikke tilbake for tidligere år, selv om flere av de store stjernene satt hjelpeløse tilbake på europeiske flyplasser.

–Det er nå jeg virkelig har skjønt hvilke folk jeg har med meg, sier festivalsjef Jan Engen.

Han virket først og fremst lettet tidlig på kvelden lørdag. Bak ham lå flere dager med intens telefonvirksomhet for å få så mange av sine oppsatte utenlandske artister til Trondheim som mulig. Noen tok danskebåten og nattbuss fra Kristiansand. En rakk å komme til byen før kaoset brøt løs. Reserver ble hentet inn fra Stavanger, Kristiansund og Røros.

–Vi kunne mistet hodet, og gitt opp, men vi har alle sammen stått på for å få dette til. Jeg er stolt over den innsatsen vi har lagt ned. Samtidig er jeg overveldet over alle artistene som har tilbydd seg å spille her, nærmest på dugnad. Folk vil virkelig at vi skulle lykkes, sier festivalsjefen.

Glad for lokale helter

Fra dagsrevytid og utover var det jevnt tilsig av folk gjennom svingdøra på Royal Garden. I en sofa rett innenfor døra satt tre trondheimere og koste seg med en pils.

–Hvorfor ikke slippe til de lokale kreftene? Det er de som fortjener det mest, mener Egil Thorland.

I likhet med Mariann og Levi Rødsjø gledet han seg både til Jolly Jumper & Big Moe og erstatteren Elg fra Dance With A Stranger.

–Det er kjempebra at Elg kom, han liker vi. Og han er jo nesten lokal og slapp å fly, sier Mariann Rødsjø.

Heller ikke ektemannen var altfor lei seg for at internasjonale trekkplastre som Candi Staton og Anson Funderburgh ikke kom seg til Trondheim på grunn av askeskyen fra Island.

–Vi går glipp av noen store stjerner, men det er artig at de lokale slipper til.

Elg var imponert

En av reservene koste seg i foajeen på hotellet allerede noen timer før sin konsert. Øyvind «Elg» Elgenes har barn og barnebarn i byen og hadde ikke noe imot ei ekstra trondheimshelg.

–Jeg har fri i helga, så det passet helt fint. Jeg er litt potet og kan brukes til det meste. Nå blir det bare meg og gitaren, sier Elg.

Han var imponert over innsatsen til festivalen.

–Det er stort at de klarer å gjennomføre. Det blir helt sikkert nok blues utover kvelden.

Forskuddet er tapt

For Jan Engen ble det en bluesfestival han aldri kommer til å glemme. At en vulkan på Island skal prege en musikkbegivenhet i Trøndelag, er ikke dagligdags. Han var trygg på at billettsalget gikk som det skulle lørdag kveld.

–Det blir ikke helt fullt i kveld, men det blir nok. Det vet vi.

–Må dere betale artistene som ikke klarte å komme?

–Enkelte har fått utbetalt forskudd, og det er nok tapt. Så lenge de nøyer seg med det, er vi berga. Vi har nilest kontrakter de siste dagene. Vi har aldri vært oppe i noe sånt før. De vi har rukket å snakke med sier seg fornøyde med forskuddet, sier Jan Engen