«PC-gaming er død!»

Hvor mange ganger har du ikke lest disse ordene siden selskaper som Sony, Nintendo, Microsoft og Apple tok over store deler av spillmarkedet etter millenniumskiftet?

Om du spilte dataspill i 1998 så var sjansene for at du gjorde dette på en PC rimelig store. Nå, 17 år senere skulle en tro at alt dreide seg om Xbox' er, Playstation-maskiner og smarttelefoner. Men slik er det faktisk ikke.

Valves egen PC-tjeneste Steam startet i det små i 2003, men har siden den gang vokst seg til å bli den dominerende faktor innen spill og underholdning på PC ( og i senere år også Mac OS X).

Rekord i helgen

I helgen nådde Steam-tjenesten den svimlende rekorden med ni millioner samtidige bruker. Dette er altså ni millioner mennesker som er logget på og bruker tjenesten på samme tidspunkt. Et enormt tall som ingen av de tre store konsollfabrikantene kan måle seg med. Bare Apples App Store og Androidbutikken Google Play kan skilte med lignende tall ( vi gjetter selvsagt bare her fordi hverken Apple eller Google går ut med lignende offisielle statistikker for sine tjenester).

Tilgjengelig over nesten hele verden

Årsaken til suksessen som Steam opplever kan selvsagt diskuteres. For det første er tjenesten gratis og for det andre så er den globale spredningen av PC ( og Mac) langt større enn antall spillkonsoller. Steam er tilgjengelig i store deler av verden, mens konsoller som Xbox One og Playstation 4 fortsatt er utilgjengelig i mange land i verden. En annen grunn som kan tilskrives suksessen er det faktum at det spillet som spilles av flest brukere verden over er et gratisspill. Vi snakker selvsagt om «Dota2» - et strategisk rollespill som hadde en topp den 15. mars ved midnatt med 898 696 samtidige brukere. Like under på listetoppen finner vi «Counter-Strike: Global Offensive» som etter en litt treg start nå spilles daglig av over 596 019 brukere.

Steam er en spill -og underholdningstjeneste utviklet av det amerikanske selskapet Valve ( som for øvrig også står bak spillsuksesser som «Dota2», «Counter-Strike», «Left4Dead», «Team Fortress 2» og «Half-Life».).

Her er tallene for Topp 10 listen for Steam. Tallene viser hvor mange som gjennomsnittlig spiller de aktuelle titlene per dag.

1. Dota2 (505 991)

2. Counter-Strike: Global Offensive (428 637

3. Team Fortress 2 (68 537)

4. Football Manager 2015 (65 840)

5. Sid Meier's Civilization V (57 393)

6. Cities: Skylines (56 190)

7. Payday 2 (52 984)

8. Garry's Mod (45 898)

9. The Elder Scrolls V: Skyrim (44 376)

10. Arma 3 (31 505)

Kilde: NeoGAF