- Jeg gleder meg. Det kommer til å skje store ting, sier Abdiqalif Jimaale som går under artistnavnet Qalifa.

Åtte av Trondheims artister innen hiphop, rap og r&b holder felles konsert på Brukbar/Blæst på fredag. Qalifa, som sammen med Ibo er aktuell med den nye singelen «De Veit Det», tror et felles show er riktig vei å gå for å promotere hiphopmiljøene i byen.

- I løpet av de siste fem årene har flere store artister kommet til Trondheim, men jeg savner å se de lokale artistene. Hiphopmiljøene eksisterer, men en plattform der vi kan vise oss fram er ikke helt på plass, sier han.

Tidligere i år samlet den nye generasjonen rappere hiphopmiljøet i Trondheim ved å invitere til sosial spytting.

Hvor er hiphopmiljøene?

Det er Attack Music og Breathtaking Entertainment som går sammen og byr på noen av sine artister. Det gjorde de også i vår da Trondheim Cypher ble arrangert i Verkstedhallen.

- Sammen ønsker vi å løfte fram lokal hiphop, sier Piratheepan Jeyakaran i Attack Music. Fredag kveld er han med på arrangere hiphop-show og lørdag skal han delta i debatt om Trondheims hiphopmiljø under musikkfestivalen Feminalen. «Hiphopjentene i Trondheim, Hvor er de? Og hvor er hiphopmiljøene?», spør arrangørene bak Feminalen.

- Jeg synes det er et veldig lukket miljø, det er ikke helt sammensveiset. Jeg skulle gjerne sett en finere overgang mellom det eldre miljøet og den nye bølgen av trøndersk hiphop. De nye kunne fått råd og tips av de erfarne, og jeg tror alle kunne ha noe å lære av hverandre, sier Jeyakaran.

Vil løfte miljøet

Fredag står T-Clean, Tideman, Ghanaba, N-Blundedo, Saria, Kamikazi og Chris Lion på scenen i tillegg til Qalifa, mens DJ Stew starter showet. Å ha en felles arena vil være viktig dersom hiphopmiljøet i Trondheim skal kunne utvikle og utfolde seg framover, tror Jeyakaran.

- Det er viktig at miljøene står sammen. Det er en ting å drive promotering hver for seg, men skal man løfte hele byen, da er aktiviteter som Trondheim Cypher og showet på Brukbar/Blæst, sier Jeyakaran som påpeker at Trondheim var store på hiphop en gang, blant annet med hiphopfestivalen «To ganger H» der artister som Karpe Diem, Fremmed Rase og Gode Ord Dør Sist spilte.

Når det gjelder Trondheims hiphopjenter er Jeyakaran sikker på at de finnes, men at de kanskje holder musikken sin innenfor hjemmets fire vegger og kvier seg for å oppsøke hiphopmiljøene i byen.

- Jeg tror det er mange som sitter hjemme og skriver. Kanskje tror de at hiphop er en mannsdominert sjanger og at de er redde de vil bli sett ned på, spør han. Nylig knyttet Attack Music til seg sin første kvinnelige artist, Saria. Også hun står på plakaten fredag kveld.

En annen sentral artist innen hiphopmiljøet i byen mener det er et problem at nyetablerte musikere flytter fra Trondheim. Les intervjuet med King George her.

Stor interesse

Både Qalifa og Jeyakaran tror og håper på mye folk foran scenen under showet. For interessen for hiphop er stor i Trondheim, mener de.

- At mange har interesse for sjangeren ser man bare på bookinga til Uka i år. Oppmøtet på hiphopkonsertene under studentfesten var stort, sier Jeyakaran.

Fredag kveld er det byens egne artister som skal vise hva de er gode for.

- Det er viktig at vi som driver med musikk i Trondheim kommer sammen og viser oss fram. Vi må vise folk at vi er her og vi har talent, sier Qalifa.

Trøndersk rap mangler kommersiell tankegang, sa Qalifa til adressa.no før hans solodebut i fjor. Les hele intervjuet her.

Attack Music og Breathtaking Entertainment på Brukbar/Blæast fredag kl. 21.00.