- Om jeg kommer fra en fiskerifamilie? Nei, jeg er riktignok vokst opp på et sted med kystkultur, men jeg har så å si aldri tatt i en fisk. Mange undrer seg over hva «i svarte jeg gjør på fiskerifag» da. Men jeg spiser fisk fire ganger i uken, flirer Siri. Vi møter henne på Norges Fiskerihøyskole ved Universitet i Tromsø sammen med medstudent John Fredrik Solberg (26) fra Bergen.Begge går førsteåret på fiskerifag, og var med i Studmagundersøkelsen som ble utført i fjor høst. De bekrefter funnene i undersøkelsen som sier at de 35 fiskeristudentene i Tromsø og Bodø er svært godt fornøyd med valg av studium, og når det gjelder det sosiale miljøet ligger de helt i toppen.- Det er veldig bra sosialt, vi er bare 25 studenter i klassen. Tromsø er jo en flott utelivsby, og ikke minst byr stedet på masse friluftsmuligheter. Veldig mange velger Tromsø på grunn av jakt-, ski- og toppturmuligheter, forklarer Siri.

Mange muligheter

Siri og John Fredrik har ulike mål med fiskeriutdanningen. Siri vil forske på marine næringsmidler og kombinere det med markedsføring. John Fredrik kan tenke seg en jobb innen Eksportutvalget, for eksempel promotere norsk fisk i utlandet slik Arne Hjeltnes gjorde i Hongkong. Felles for dem begge var at de valgte fiskerifag på grunn av alle mulighetene.

Tverrfaglig

- Fiskeri- og havbruksnæringen er den tredje største næringen i Norge, og det finnes masse muligheter innenfor forvaltning av fisk. Utdannelsen er tverrfaglig, og du kan få jobb innen flere retninger.Norge eksporterer mye fisk, og spennende jobber i utlandet er også noe som frister mange av fiskeristudentene.

Verden over

- I fjerde klasse har du praksis som trainee, og da kan du være over hele verden, sier John Fredrik. Han forklarer at det er litt CV-jag; det er viktig å ha en bra traineestilling på papiret når man skal søke jobb etter endt utdanning.De to er stort sett fornøyd med det faglige opplegget: - Når vi har tatt opp det vi har vært misfornøyde med, har lærerne tatt det på alvor og gjort noe med det, forteller de to fiskeristudentene.

Spredt over hele verden

Nærmere 500 uteksaminerte fiskerifagstudenter er spredt over hele verden. Du kan få jobb innen produksjon, salg, markedsføring, økonomi, produktutvikling og forskning etter å ha tatt det treårige bachelorprogrammet.

De fleste tar fordypning med master etter bachelor, bl.a. i bedriftsøkonomi, fiskeribiologi eller markedsføring.

Foto: GLEN MUSK