En av de beste oversatte romanene til norsk i fjor, var John Williams «Stoner», som ga den amerikanske forfatteren et stort internasjonalt gjennombrudd, 20 år etter hans død. Hans andre roman fra 1960, fem år før «Stoner» først ble publisert, bekrefter inntrykket av en betydelig forfatter, som hadde fortjent mer oppmerksomhet mens han levde.

«Butcher's Crossing» er i likhet med «Stoner» en dannelsesroman, men stort mer forskjellige romaner i den rammen skal godt gjøres. Særlig så godt som Williams gjør det, i en roman som kan beskrives som et saftig motstykke til «Stoner». Mens den handlet om en fattig landarbeidersønns vei til et liv ved universitet, skildrer «Butcher's Crossing» en ung predikantsønn som går fra utdannelse ved Harvard til en sesong som bøffeljeger i Colorado.

Selv om den inneholder mange velkjente, velbrukte motiv i western-sjangeren fra film og litteratur, med barske menn og løse kvinner i skitten småby, er mye av fundamentet i «Butcher's Crossing» ganske unikt, litterært sett. Skildringen av fire menn i ødemarka, utrustet og klar for å drepe så mange tusen bøfler de klarer flå og pakke før vinteren, gir romanen en slående smak og ikke minst lukt av hvordan bøffelen nær ble utryddet i Amerika på slutten av 1800-tallet.

Den nøkterne, tilforlatelige stilen til Williams kler fortellingen godt, til mektig, fascinerende beretning om det som bokstavelig talt kan kalles blodslit med drøm om stor fortjeneste. Unge, uerfarne William Andrews fungerer svært godt som litterær innfallsport til bøffelslakten. Hans utvikling fra grønn student og bygutt fra Boston til maskinmessig del av nedskyting av store dyr for å selge skinnet, gjør «Butcher's Crossing» til en westernroman du neppe har lest før.

Som tidsbilde og historie om mennesker under ekstreme forhold, fanget av situasjonen, er «Butcher's Crossing» en saftig, forblåst og stinkende god amerikansk roman, oversatt av John Erik Bøe Lindgren. Med halvparten av Williams forfatterskap oversatt i løpet av ett år, er det grunn til å håpe at hans siste roman, om keiser Augustus i Roma, også finner veien hit. John Williams bøker kom sent til Norge, men de kommer godt.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

foto