– Det er en morsom måte å selge mat på. Man får mulighet til å møte kundene direkte, sier Granøien.

TV-ADRESSA: Følg vår livesending fra Pstereo i ettermiddag

Gårdeieren fra Melhus har blitt fast matleverandør for Pstereo, og har levert kortreiste og økologiske burgere og pølser til festivalen i flere år. Til vanlig har han en fast bod på Bondens Marked i Trondheim annenhver uke, og Lysklæt deltok akkurat på Trøndersk Matfestival. Så langt i år har Granøien solgt mat på fem ulike musikkfestivaler, og etter Pstereo står Matstreif i Oslo for tur.

Les også: - Døden er mye mer enn man tror

Økologisk nytenker

Gårdeieren forteller at han ble opptatt av økologisk landbruk allerede som syttenåring, da han gikk på landbruksskole.

- Vi måtte plante kål som var sprøytet med kjemikalier. Jeg fikk veldig hodepine, og jeg tenkte at dette bare ikke gikk an, sier Granøien.

Erfaringen førte til at han kom i opposisjon mot måten det ble drevet landbruk på, og Granøien minnes at han argumenterte heftig mot bruk av sprøytemidler.

- Dette var tilbake på 90- tallet, så jeg var nok litt forut for min tid.

Bonden er lidenskapelig opptatt av økologisk landbruk, og han er glad for at folk har blitt mer bevisst på kortreist og økologisk mat. Han tror bevisstheten kommer fordi media har fokusert mer på fenomenet, og at store matskandaler har fått folk til å tenke mer over hva de spiser.

Les også: Fem kjøreregler for konsertgjengere

Besøk fra vennskapsbyer

I år har Pstereofestivalen og Trondheim kommune invitert unge mennesker fra to nordiske vennskapsbyer til Trondheim. Unge fra Tampere og Norrköping har kommet for å styrke båndene mellom byene, og diskutere hva vennskapsbyer skal være.

De besøkende får være frivillige på Pstereo, og lære mer om Trondheim. Oppholdet innebærer blant annet en tur til Lysklæt, hvor de blir vist rundt på gården. Under visitten forteller Granøien om gårdsdriften, og besøket ender med at de får smake på den kjente Lysklæt-burgeren.

Direktør for Internasjonale relasjoner i Trondheim kommune, Gerhard Dalen, forteller at en festival er en naturlig møteplass for unge mennesker, og at han er glad for at Pstereo tok initiativ til samarbeid.

Pstereo-sjef Nils Heldal forteller at festivalen ønsker å bruke scenen til noe mer enn musikk, og håper initiativet kan gjøre vennskapsbyene relevant for nye generasjoner. Forhåpentligvis vil besøket føre til større samarbeid på tvers av de nordiske byene i fremtiden.

- Det er mulig det ikke går, men da har vi alle fall forsøkt, sier han.

Les også: DumDum Boss (PLUSS)

Økologiske Melhus

Daglig leder av Oi! Trøndersk mat og drikke, som blant annet arrangerer Trøndersk Matfestival, Aslaug Rustad, er også til stede på Lysklæt. Hun forteller at de jobber for å løfte frem gården, og at Granøien selger godt.

- Fokuset på økologisk mat er veldig sterkt, og særlig her på Melhus. På matfestivalen og Bondens Marked ser vi at unge voksne har et mer bevisst valg på hva de spiser, hvordan maten er produsert og hvor den kommer fra.

Rustad ser også en økende bevissthet blant eldre voksne.

- De spiser kanskje kjøtt oftere enn unge, men har betalingsevne og vilje for å gjøre det. Det har blitt mer fokus på opplevelsen og smaksvariasjon. Trøndere er veldig stolte av produsentene i sin region. De kjøper kvalitet selv om de vet det er dyrere. Da får de også opplevelsen.

Tar opp gamle tradisjoner

- Vi tar egentlig bare opp gamle tradisjoner, sier Heldal, på spørsmål om hvorfor Pstereo har et så sterkt fokus på miljø og økologisk mat.

- Vi går vekk fra industrivelferden og tilbake til noe mer miljøvennlig.

Han mener det bare skulle mangle at festivalen serverer 90 prosent økologisk mat.

- Økologisk jordbruk er mer CO2-vennlig enn vanlig jordbruk. I 1940 var alt økologisk, og det er først i det siste at men har begynt å sprøyte med gift.

Heldal forteller at de dessuten har et publikum som forlanger god og økologisk mat.

- De vil ikke ha oppdrettslaks. Våre publikummere er samvittighetsfulle folk som er opptatt av fremtiden.

foto
Pstereofestival-sjef Nils Heldal mener det er en selvfølge at festivalen serverer økologisk mat. Foto: VEGARD EGGEN
foto
Gammelgården Lysklæt i Melhus ligger i vakre omgivelser. Her dyrkes det blant annet salat og løk, som gjør seg godt på burger. Foto: VEGARD EGGEN
foto
Gårdeier Ole Johan Granøien dyrker sin egen rødløk på Gammelgården Lysklæt i Melhus. Under Pstereofestivalen blir løken tilbehør i Lysklæt-burgeren. Foto: VEGARD EGGEN
foto
Gårdeier Ole Johan Granøien forbreder Lysklæt-burgeren som har blitt servert på en rekke musikkfestivaler i sommer. Den blir også å finne på Pstereofestivalen i helga. Foto: VEGARD EGGEN