Bakklandsdagene er en bydelsfestival med markedsplass og en rekke kulturaktiviteter for både barn og voksne. Det er sjette året arrangementet finner sted og helt fra starten har styret kjempet for å slippe å betale gateleie til kommunen. Årsaken er at de fleste utstillerne består av frivillige og privatpersoner som tilbyr kunst- og håndverkstjenester uten særlig fortjeneste.

Kan utvise skjønn

- Vi har skrevet innlegg i «Ordet fritt» i Adresseavisen, vi har vært i kontakt med Rådmannen og med politikere. Og det har etterhvert åpnet seg en mulighet for at administrasjonen i kommunen kan tolke avtaleverket fritt og sette gateleie etter avtale. Det er mulig å utvise skjønn her og vurdere det i hvert tilfelle, noe de ikke gjør, sier Sandnes. Hun er fortvilet over situasjonen med tanke på årets Bakklandsdager fordi arrangementet i fjor gikk med underskudd.

- Det første året fikk vi 10 000 kroner i tilskudd fra kommunen og måtte betale 10 000 kroner i gateleie, og slik har det vært hvert eneste år. I fjor fikk vi 40 000 kroner i tilskudd og måtte betale 40 000 kroner i gateleie. I prinsippet har vi ikke fått en eneste krone i støtte fra Trondheim kommune. I fjor endte vi med et underskudd på 20 000 kroner som styret måtte betale av egen lomme, sier Sandnes.

Jobber gratis, må betale

Bystyrerepresentant for Pensjonistpartiet i Trondheim Svein Otto Nilsen tar nå til ordet for å tilby gratis gateleie til privatpersoner som ønsker å selge kunst og håndverk. Han mener det er urimelig at foreninger som driver ikke-profesjonell virksomhet, og som jobber gratis, må betale gateleie til kommunen. Det er i forbindelse med arrangement som Bakklandsdagene og andre bydelsdager dette vil være aktuelt, i følge Nilsen.

- Jeg er overrasket over at det ikke har blitt noen endring på dette når det politiske flertallet i Trondheim ønsker at det skal bli rimeligere gateleie for denne gruppen. Det er gitt åpning for at gateleien kan avtales i hvert enkelt tilfelle, noe som gjør at administrasjonen i kommunen kan redusere eller fjerne avgiften, sier Nilsen. Han håper kommunen kan ta tak i dette nå før Bakklandsdagene arrangeres i august.

Vanskelige vilkår

- Når vi vet hva Bakklandsdagene gir tilbake til byen i form av en rekke aktiviteter for folk i alle aldre, er det på tide å gjøre noe med vilkårene som i verste fall ødelegger for arrangemenet, sier Nilsen.

Kommunaldirektør for byutvikling i Trondheim, Einar Aassved Hansen, kan ikke love at gateleien blir fjernet for Bakklandsdagene.

- Vi må behandle alle aktører i dette markedet likt. Prinsippet er at når man driver kommersiell virksomhet skal man betale gateleie. Det er mange hensyn å ta her, sier Aassved Hansen.