Sammen med spillutvikler Nina Fjelnset og musiker Rasmus Rohde er Stargateprodusenten fra Trondheim nominert i den helt nye kategorien.

–Det er kjempemorsomt å bli nominert. Det betyr mye å få en slik type anerkjennelse fra hjembyen sin, det setter jeg stor pris på, sier Eriksen, som for tiden er i Trondheim for å feire jul med familien.

Når Utawards arrangeres på Byscenen 21. januar er Eriksen tilbake i studioet i New York. Derimot er det mer sannsynlig at han befinner seg i salen når Grammy-utdelingen finner sted i Los Angeles tre uker senere.

Sammen med sin makker Tor Erik Hermansen har Eriksen vunnet to Grammy-priser før. I år er de nominert i de to hovedkategoriene «Album of the year», der de har bidratt på Rihannas plate «Loud», og «Record of the year», der de har vært låtskrivere på Kate Perrys «Firework».

Hovedprisen «Record of the year» går til den beste enkeltinnspillingen i verden i 2011. Stargate er også indirekte nominert i fire kategorier for låter de har skrevet.

Smaken avgjør Grammy

–Grammy er den gjeveste prisen i musikkbransjen, så det er fantastisk å bli nominert. Spesielt i hovedkategoriene. Adele er den desidert største favoritten i år, hun kommer til å dra i land de fleste prisene, så vi har ingen håp om å vinne, sier Eriksen.

I kategorien «Rap record of the year» konkurrerer produsentduoen blant annet mot Jay-Z og Kanye West. Der øyner de et lite håp.

–Man vet aldri. Det er juryen og medlemmene av Grammy foundation som avgjør, så det er snakk om smak og behag, og hvilke artister som passer inn, sier han.

Om det ikke blir mer business av å bli Grammy-nominert, er det i hvert fall en stor ære.

–Det er viktig å være synlige, å vise at vi er relevante og hvilke låter vi faktisk har laget. Det er bare fem låter i hver kategori, så det er et trangt nåløye.

Rift om Johnny Love

Siden de etablerte seg i USA i 2006 har Stargate skrevet en rekke giganthits for artister som Ne-Yo («So sick»), Beyoncé («Irreplaceable»), Katy Perry («Fireworks») og Rihanna («Rude boy», «Only girl (in the world)» og «What’s my name»). Låter som har gått til topps på den amerikanske singellisten og bidratt til å etablere Stargate blant verdens største og mest etterspurte låtskrivere og produsenter.

Eriksen har også fått prøvd seg i en ny bransje. Sammen med kona har han kjøpt seg inn i John Erling Vinnems klesmerke «Johnny Love», og i oktober arrangerte han lanseringsfest i en penthouse-leilighet i New York med bransje, kjendiser og venner.

Les også: Flere nyheter om Ut-Awards

–Det var en morsom markering, og vi har fått fantastisk respons fra butikkene og deres kunder. John Erling har bygd opp dette merket stein for stein, og slik skal vi fortsatte, sier han.

Johnny Love selges i kredbutikker som Saks Fifth Avenue, Ron Herman og Louis Boston, og salget går veldig bra, ifølge Eriksen.

–Som i musikken er det til syvende og sist folket som bestemmer. Når man går inn på Sax kan man kjøpe hva som helst. At de kjøper akkurat dette merket er et tegn på at produktet er bra nok.

Spent på Rihanna-singel

Ellers i høst har Stargate jobbet med nye låter til Wiz Kalifa og Alexis Jordan. Jordan var den første artisten som ble signert på Stargate og Jay-Zs plateselskap StarRoc. De har også jobbet mye med Rihanna plate.

–Vi er spent på mottakelsen av hennes andresingel og tittelkutt «Talk that talk» med Jay-Z. Den blir spilt på amerikansk radio nå.

På nyåret skal Eriksen bidra med konsulenthjelp til den trønderske spillutvikleren Abelmagic, ellers er det ikke lagt så mange planer.

–Vi liker å ha det ganske åpent så vi kan hoppe på prosjekt som høres spennende ut.

Prosjektleder for Utawards, Stein Mortensholm, forteller at kategorien «Årets kulturpersonlighet» er opprettet nettopp med tanke på aktører og grupper innen kulturfeltet som ikke inngår i en bestemt kategori.

–Vi ønsker å fange de eksepsjonelle tingene som skapes i kulturlivet i Trøndelag, selv om det ikke er manifestert i et bestemt produkt eller en enkelt utgivelse.

Hitfabrikken: Her, bak spakene og keyboardene i studioet i New York, har Mikkel Eriksen i Stargate jobbet seg opp til å bli en av verdens mest etterspurte låtskrivere og produsenter. Foto: KIM NYGÅRD