1. Ta opp studielån.

Lån gjennom Lånekassen er innrettet mot studenter og er det mest gunstige du kan få og det er derfor også lurt å låne maksimalbeløpet. Finansieringen gjennom Lånekassen dekker bare 10 måneder, vi jobber for å utvidete dette med en måned.

2. Ikke lei bosted usett!

Det er utrolig viktig å få seg et godt og trygt sted å bo. De aller fleste må ut på det private markedet. Det betyr at man betaler markedspris og det kan bli dyrt. Selv om de aller fleste som driver med utleie er seriøse, er det viktig å ha en formell utleiekontrakt der alle forhold ligger inne, for eksempel depositumsbeløp og oppsigelse. Studenter kan også få hjelp til å gå på visning om man ikke har mulighet selv. Bruk visningshjelp på ditt studiested!

3. Tegn forsikring!

Studenter som kommer ut for noe uforutsett, vil stille på nederste trinn om man ikke har ordnet forsikring. Spesielt vil jeg trekke fram uføreforsikring der NSU har egen gunstig forsikring. Private forsikringsselskaper har selvsagt også tilbud. Det koster litt, men det er viktig å ha dette i orden.

4. Jobb om du vil

Jobb om du vil, er vår inngang til jobbsøkende studenter som vil ha gode råd. Vårt utgangspunkt er at studenter ikke MÅ jobbe, men KAN jobbe. De tjener penger og mange vil ha positive erfaringer med å komme litt ut i arbeidslivet.

5. Økonomi

Økonomi er viktig på alle områder. Derfor er det også lurt å sjekke avstander og kommunikasjon til ditt studiested. Snakk med kjentfolk dersom du kommer til en helt ny by om transport og avstander.

http://www.nsu.no/Default.aspx?tabid=595&subtabid=834

Gir råd: Anne Karine Nymoen har mange gode tips til kommende studenter. Foto: KJERSTIN RABÅS