«There's a con like me in every prison in America, I guess. I'm the guy who can get it for you.» Jepp, det er Morgan Freeman vi treffer på fengselsøya Albatross utenfor Lego City. Foto: Nintendo / Traveller's Tales

Hvor mange andre spill kan by på en salig blanding av «Grand Theft Auto», gjestroller fra Nintendo, Morgan Freeman i rollen sin fra filmen «Frihetens regn» og en flukt fra Alcatraz? Neppe noen andre enn «Lego City Undercover».

De britiske spillutviklerne i Traveller's Tales har i en årrekke forfinet konseptet «Lego-spill» i titler som «Lego Batman», «Lego Lord of the Rings» og «Lego Star Wars». Nå har forlatt filmens verden ( men ikke helt) til fordel for sitt helt eget univers. «Lego City Undercover» handler om politimannen Chase McCain ( en slags Lego-brikkenes Bruce Willis) og hans jakt etter skurker i byen Lego City.

Spillet tar utgangspunkt i åpne sandkassespill som «Grand Theft Auto», «Assassin's Creed» og «Sleeping Dogs», men har selvsagt sin egen Lego-vri på det hele. Du velger selv om du vil gjennomføre oppdrag ( og på denne måten følge hovedhistorien i spillet) eller om du bare vil gå bananas i byen og områdene rundt. Spillet formelig tyter over av hemmeligheter, skjulte skatter, gullbrikker og gjesteopptredener av alt fra Morgan Freeman til de illsinte bombene fra Super Mario -spillene.

Det mest bemerkelsesverdige med «Lego City Undercover» er at det er morsomt. Ikke bare sånn passelig humre-morsomt. Nei da. Uansett om du er 8 eller 80 så vil du finne episoder, scener og henvisninger til andre populærkulturelle fenomener som vil få det til å hyle av latter. Stemmeskuespillet er helt på topp. Ved en feil så valgte vi dansk som hovedspråk da vi første gang startet opp spillet. Det gjorde ingenting for det viste seg at de danske stemmene var minst like morsomme og «far out» som de engelske.

Det er et tankekors at dette spillet kun er tilgjengelig for Nintendo Wii U. Siden det dreier seg om den samme grafikkmotoren som vi har sett i alle andre Lego-spill ( og som finnes for både Xbox 360 og PS3), så er det ingenting som tilsier at dette spillet ikke kunne ha blitt gitt ut for andre konsoller. Ennå er det ikke så mange som har en Wii U her i Norge i forhold til nedslagsfeltet til de øvrige tre konsollene. Dette betyr i praksis at det finnes en rekke potensielle kjøpere til dette spillet som ikkke får spilt det.

Kanskje dreier det seg om en seksmåneders eksklusiv avtale med Nintendo slik som den vi siste opplevde med «Ninja Gaiden 3: Razor's Edge»? Uansett så er «Lego City Undercover» er alt for godt spill til kun å være tilgjengelig på den minst tilgjengelig konsollen på markedet. Men har du en Wii U så løp og kjøp.