Torsdag ettermiddag ble den ni tonn tunge skulpturen «Forventning» avduket, foran et par hundre forventningsfulle fremmøtte.

Håper på debatt

Den tre og en halv meter høye skulpturen er plassert på Fosenkaia, like utenfor inngangen til Trondheim sentralstasjon, og forestiller en tildekt søyle.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) var i sin avdukingstale klar på at skulpturen, som har en prislapp på om lag 3,9 millioner kroner, vil skape debatt og spørsmål.

- Kusten inviterer oss til å mene noe, og har alltid skapt debatt. Jeg håper dette verket vil vekke spørsmål hos dem som ser det.

- Nervepirrende i Trondheim

Kunstnerduoen Ingar Dragset og Michael Elmgreen har laget skulpturer som er å finne over hele verden. Dragset, som er oppvokst på Lade, innrømte under avdukingen at det likevel er skummelt at ett av verkene nå blir stående i Trondheim.

- Det er mer nervepirrende å lage en skulptur til Trondheim, enn når vi stilte ut på Rockefeller Plaza i New York og Trafalgar Square i London. Det blir mer nært når det er i min egen hjemby, sa Dragset i sin avdukingstale.

Kunstnerduoen Ingar Dragset og Michael Elmgreen har laget skulpturer som er å finne over hele verden - nå også på Fosenkaia i Trondheim Foto: VEGARD EGGEN

Duoens skulpturer har også vært å finne andre steder i Norge. I Svolvær i Lofoten stilte de ut en kjølebag i bronse på kaia.

- Den var det noen som heiv på sjøen, da de oppdaget at det ikke var noe øl i den. Denne skulpturen er ni tonn, så den er det forhåpentligvis litt vanskeligere å kaste på havet, understreket Dragset.

At skulpturen forestiller en tilslørt søyle, håper kunstnerne bidrar til at verket forblir litt mystisk.

- Vi synes egentlig at det er vorspielet som er best. Dette verket er et evig vorspiel, fremholdt Dragset.

- Nesten likedan før og etter den ble avduket

Mens de fremmøtte var enige om at den nye skulpturen står godt foran stasjonen, ledet kunstnernes oppfordring til å selv tenke på hva som skjuler seg bak den hvite duken til mange kreative forslag.

- Den er nesten likedan før og etter den ble avduket, men jeg synes den er fin. Jeg tror det er en tekst som gjemmer seg under duken, sier Kristina Stallvik, som er på besøk i Trondheim fra New York City. Foto: VEGARD EGGEN

- Den er nesten likedan før og etter den ble avduket, men jeg synes den er fin. Jeg tror det er en tekst som gjemmer seg under duken, sier Kristina Stallvik, som er på besøk i Trondheim fra New York City.

- Jeg tror det er en sau under der, sa Nora Dragset (7).

- Eller kanskje det er en jente, skjøt lillesøster Anniken Dragset (4) inn. Søstrene er niesene til kunstneren, og var enige om at skulpturen er kul.

Jan Asbjørn Saltvik, Ivar Soknes og Astrid Lothe tror ikke den nye skulpturen blir videre kontroversiell. - Den er lekker og et godt tillskudd i byen, sa Jan Asbjørn Saltvik. Foto: VEGARD EGGEN

- Jeg synes den ser veldig ren og lekker ut, sa Astrid Lothe, som hadde mange gode forslag på hva som lurte bak det hvite forhenget.

- Jeg tenker at det er noe som skal bevares. Noe i en pen glassmonter. Det kan være en dinosaurhals for alt vi vet.