Trosbekjennelsen er fortsatt en del av verdigrunnlaget til skolen, men langt ifra alle studentene er kristne. De har valgt diakonissehjemmet på grunn av skolens gode rykte. - Vi begynner semesteret med gudstjeneste og har undervisning i diakoni og troslære. For øvrig merker vi ikke så mye til at dette er en kristen skole, forteller Ragnhild Jakobsen.Hun er andreårsstudent og leder av studentrådet på skolen.

Søster Regine

Men hva er diakoni? spør du kanskje. Forklaringen går langt tilbake i tid. I Bibelen fortelles det at apostlene valgte syv menn til å hjelpe dem som led nød. Etter hvert har dette blitt en egen tjeneste innen kirken, ikke minst i katolske land. Til Norge kom diakonibevegelsen på slutten av 1800-tallet. Bergen Diakonissehjem tok imot sin første elev i 1918. De første årene var det forstanderinnen, søster Regine, som bestemte det meste. Hun bygde opp et sykehus med søsterhjem på Haraldsplass.

Stikker hverandre

- Jeg hadde aldri trodd det var så gøy å stikke andre, sier Ragnhild.Hun er kledd i sykepleieruniform, sammen med Toril Hordvik og Steinar Rettedal. I sengen ligger Hanne Kolbeinson, student som for anledningen spiller pasient. På øvingsposten får studentene trene på å være ekte sykepleiere. Det går ut over plastdukker og medstudenter. - Vi må jo trene på prosedyrene. Det betyr at vi steller, gir intravenøst og setter sprøyter med saltvann, sier Toril. - Ikke et studie for folk med sprøyteskrekk, med andre ord? - Det finnes sykepleiere som er redd sprøyter. Men de må nok jobbe litt med det.

Plastpeniser

I et skap merket «legemsdeler» finner vi en skuff full av plastpeniser. Tro hva søster Regine hadde sagt til det. - Å, de. Vi bruker de når vi skal øve oss på å sette kateter, forklarer studentene.Som sykepleier får man fort et avslappet forhold til slikt. Steinar endte på diakonissehjemmet etter å ha fått anbefaling fra sin søster, som også har gått der. Også de andre ble lokket av jungeltelegrafen. Alle skryter av skolen, noe som gjenspeiler seg i Studmag-undersøkelsen. Der havner diakonissehjemmet på sjette plass i studenttilfredshet, av de 36 studiestedene som er med i undersøkelsen. - Vi er ikke så mange her, så det blir et veldig bra miljø. Samarbeidet med sykehuset vegg-i-vegg er også bra, det gir oss muligheter til praksis og gode lærere, sier Ragnhild. I løpet av det andre og tredje året er det vanlig å reise utenlands noen uker. Cuba, Bolivia, Tanzania, Bangladesh og India er blant stedene som har fått besøk av studenter fra Bergen.

Foto: TOR HØVIK
Foto: ODDLEIV APNESETH