Regissør Erik Poppe har tidligere kritisert Widvey for ikke å gjøre nok for norsk kulturliv. Han mener Widvey har vært en sterk politiker, men at kultursektoren aldri rakk å bli hennes sektor.

– Det er beklagelig at Widvey ikke klarte å knekke kulturkoden. Hun kom skjevt ut fra starten, sier Poppe til Aftenposten.

- Bør være lærevillig

Yngve Slettholm, leder i Kulturrådet og tidligere statssekretær for KrF i Kulturdepartementet, håper den nye kulturministeren vil være like lærenem som Thorhild Widvey har vært.

– Widvey har gjort en fin innsats og har maktet å holde kulturbudsjettene på høyt nivå, tross hennes manglende forankring i kulturlivet før hun tiltrådte ministerposten, sier Slettholm til Aftenposten..

Han mener Widvey har opparbeidet seg en god forståelse for norsk kulturliv og for Kulturrådets stilling.

Arnfinn Bjerkestrand er en sentral person i norsk kulturliv, blant annet som 2. nestleder i Kulturrådet. Han tror Helleland kommer til å fortsette omtrent der Widvey slipper.

– Regjeringens kulturpolitikk er nokså tradisjonell høyrepolitikk. Man ønsker større bidrag fra private aktører og presser kulturfeltet mot det klassiske, sier Bjerkestrand, som selv er medlem av Arbeiderpartiet.

Bjerkestrand tror Widvey først og fremst vil bli husket for å ha startet ordningen Talent Norge og for sin innsats for samarbeid mellom offentlige og private i kulturlivet.

Direktør Torbjørn Urfjell i Virke Produsentforeningen, som organiserer landets selskaper innen film-, tv- og spill-produksjon, mener det strengt tatt ikke er nødvendig å bytte ut Widvey. - Det er ikke påkrevd å skifte kulturminister nå. Widvey er kommet opp på hesten og har levert god kulturpolitikk på flere viktige områder. Blant annet har hun gjennomført filmmeldingen og kringkastingsmeldingen, i tillegg til at hun har satt i gang arbeid om hvordan norsk audiovisuelt innhold kan bli finansiert i den nye digitale tiden, sier Urfjell.

- Hun er en seriøs og hardtarbeidende statsråd som det går an å forholde seg til, legger han til.LES OGSÅ: Slik blir den nye regjeringenLES OGSÅ: Erna varsler skifter i regjeringen

- Bedre enn sitt rykte

Også filmprodusent John M. Jacobsen (70) i Filmkameratene mener Widvey har vært en langt bedre kulturminister enn det ryktet hun først fikk i deler av filmbransjen.

- Hun kom litt skjevt ut i starten fordi hun åpenbart ikke visste så mye om dette feltet, men siden har hun rettet dette opp. Hun klarte å ta til seg mye kunnskap. Hvis Widvey hadde fått fortsette, ville hun blitt en interessant kulturminister, sier Jacobsen på telefon fra Genève.

Produsentveteranen står blant annet bak filmer som «Max Manus» og fjorårsvinneren på kino, «Børning».LES OGSÅ: Kulturtoppene jubler for ny kulturministerLES OGSÅ: Per Sandberg blir ingen pusekatt i regjeringen

Omdiskutert

I sine drøye to år som statsråd har Thorhild Widvey ved flere anledninger gjort seg upopulær i kulturlivet.

Mange reagerte da Widvey omtalte komponist Maja Ratkje som «Maja Rattkjelke» under åpningen av Ultimafestivalen i høst. Vinteren 2014 ble det bråk da Widvey kontaktet styrelederen ved Trondheim Kunstmuseum for å snakke om en Frp-kritisk tekst trykket i museets vårprogram.

Noe av det første kulturministeren gjorde, var å havne i konflikt med det norske filmmiljøet etter å ha kuttet i bevilgningene.LES OGSÅ: Eriksson vil ikke betale returen