Torsdag kveld var det finale i den internasjonale konkurransen «prinsesse Astrid Musikkpris» i Olavshallen.

I år konkurrerte 12 unge dirigenter fra hele verden i direksjon. Dirigentene kjempet om å vinne prisen på 200 000 kroner.

Tre av disse, som var med i finaleheatet, var Elena Schwarz fra Sveits/Australia, Giancarlo Rizzi fra Italia og Marcio da Silva fra Brasil. Finalistene dirigerte en klassisk ouverture og første sats fra en av Tsjaikovskijs symfonier.

Det var førstnevnte, Elena Schwarz, som vant den gjeve prisen. Hun strålte der hun sto ved prinsesse Astrid etter å ha fått prisen.

I tillegg til pengeprisen vil hun også få dirigentoppdrag med Trondheim symfoniorkester, samt heder og ære i den klassiske musikkverdenen.

- Veldig flinke

Konkurransens høye beskytter, prinsesse Astrid, fru Ferner, kom til Trondheim og Olavshallen torsdag ettermiddag.

- Mange av disse unge musikerne som har deltatt i konkurransen har blitt veldig flinke og reist ut i den store verden på de store konsertene. Arve Tellefsen var den yngste av tre finalister en gang, sa prinsessen før konkurransen. Hun håper konkurransen holdes ved like.

Trives i Trondheim

- Hvordan er det å være i Trondheim igjen?

- Jeg har bare hyggelige minner herfra så det er veldig koselig. Man føler seg alltid veldig velkommen her og jeg har mange hyggelige minner herfra.

- Hva betyr denne musikkprisen for prinsessen?

- Det er jo veldig smigrende at prisen bærer mitt navn, og at de er så flinke og går videre ut i verden, det er veldig smigrende for meg.

Glad i musikk

- Hva slags forhold har prinsessen til musikk?

- Helt vanlig, jeg er ikke spesielt musikalsk. Jeg setter pris på god musikk, det gjør jeg, både moderne og eldre musikk, men jeg har dessverre aldri spilt noe instrument selv, sier prinsessen som synes det er en ekstra spennende konkurranse i år med direksjon som konkurransegren.

- Jeg skjønner ikke hvordan de skal finne frem til en vinner her, men jeg er gudskjelov ikke i juryen, så det spiller ingen rolle, smilte prinsessen.

- Kommer prinsessen til å si noe til vinneren i kveld?

- Gratulerer med dagen, sa hun før prisen ble delt ut.

Hun lo, og la til at det kom an på hvor mye tid hun fikk til rådighet.

Internasjonalt omdømme

I juryen satt den franske dirigenten Marc Soustrot, som også er juryens leder, sjefdirigent i Malmö Symfoniorkester, den østerrikske dirigenten Walter Weller, finske Anna-Maria Helsing, tidligere sjefdirigent for Oulu Sinfonia, Timothy Walker, musikkdirektør i London Philharmonic Orchestra og Anna Gebert, første konsertmester i Trondheim Symfoniorkester.

Prinsesse Astrid Musikkpris er en konkurranse for unge musikere under 35 år, og alternerer med Dronning Sonjas internasjonale musikkonkurranse. Prisen utlyses internasjonalt og har vært arrangert siden 1953.

foto
I Olavshallen: Det var en strålende opplagt prinsesse Astrd som kom til Trondheim i ettermiddag for å overvære finalen i musikkonkurransen som bærer hennes navn. Her sammen med varaordfører Knut Fagerbakke. Foto: Rune Petter Ness
foto
Sveitsiske Elena Schwarz vant torsdag kveld finalen i den internasjonale «prinsesse Astrid Musikkpris» for dirigenter. Prisen er på 200 000 norske kroner. Foto: Jan Olav Jenssen
foto
Det var en strålende opplagt prinsesse Astrd som kom til Trondheim i ettermiddag for å overvære finalen i musikk konkurransen som bærer hennes navn. Foto: RUNE PETTER NESS