– De kristne sionistene mener det som skjer i Midtøsten i dag, er beskrevet i Bibelen. De tror vi er på vei mot armageddon, dommedag. Krigene i Midtøsten viser at vi nærmer oss tusenårsriket, sier Dag Hoel.

Han utgir nå boka «Armageddon Halleluja!», der han skildrer kristen sionisme, en form for kristen fundamentalisme som er lite kjent i offentligheten, men som har stor politisk innflytelse, særlig i USA, og som har mange tilhengere også i Norge.

– Det er ingen stor forskjell på ytterliggående politisk islam og ytterliggående politisk kristendom. Og den kristne sionismen er med på å bestemme USAs Midtøsten-politikk. Enkelte kristne sionister mener palestinerne burde vært utryddet for 3000 år siden. Islam anser de som et uttrykk for Satan på jord, sier Dag Hoel.

Kampene må fortsette

Han bor i Trondheim og er både fotograf, filmprodusent og forfatter. Den siste filmen han arbeidet med, var dokumentarfilmen «Tusen bitar» om Bjørn Afzelius. For to år siden utga han boka «Veien til Damaskus», der han blant annet skrev om borgerkrigen i Syria.

Nå har han reist tilbake til Midtøsten, sammen med kristne sionister på tur til Jerusalem. Det er dit Jesus etter kristensionistenes syn skal vende tilbake for å styre verden. Da skal det oppstå et kristent tusenårsrike med fred over hele jorden. Men først må vi oppleve dommedag, og inntil dommedag kommer, må kampene i Midtøsten fortsette.

– Jeg har forsøkt å beskrive denne formen for politisk kristendom nøkternt og nøytralt. Utgangspunktet mitt var at jeg, gjennom arbeidet mitt med Midtøsten de siste ti årene, ved mange anledninger møtte kristne som anså det som en plikt å støtte Israel. Jeg ville finne ut hvorfor, sier Hoel.

Melhus, Setesdal, Texas

Forklaringen han fant, går ut på at opprettelsen av staten Israel i 1948 var fullbyrdelsen av en bibelsk profeti. De kristne sionistene mener også at jødenes tilbakevending til landet de fikk av Gud, bekrefter at verdens undergang er nært forestående.

– Ikke alle kristne som støtter Israel, er kristensionister, men de er en betydelig maktfaktor, ikke minst i den Israel-vennlige lobbyen i USA. Kristensionistisk tankegods har også påvirket artister som Johnny Cash og Bob Dylan, sier Hoel.

Han har møtt mange kristne som tror fullt og fast på at dommedag kommer snart og at krigene i Midtøsten er en nødvendig utvikling på veien dit. Han har intervjuet folk på Melhus og i Setesdal, og han har snakket med lederen av Med Israel for fred i Oslo. Organisasjonen er sekulær, men har flere medlemmer som er kristne sionister. Lederen i Oslo er en av dem.

Han har også vært i Texas, kristensionismens arnested, og forteller at han blant mange amerikanske kristensionister så en lengsel etter jødisk kultur og levesett. Mange av dem feirer jødiske høytider.

– «Opprykkelsen» er en del av denne formen for kristen fundamentalisme?

– Ja, det går ut på at de som virkelig tror, skal bli hentet opp til himmelen før dommedag inntreffer og dermed slippe unna jordens undergang.

– Hvor utbredt er den kristne sionismen i Norge?

– Påvirkningen fra USA er betydelig, men akkurat denne formen for kristen fundamentalisme har ikke stått sterkt i Norge, blant annet fordi Ole Hallesby, som var en ledestjerne for mange fundamentalister, ikke var kristensionist. De kristensionistiske oppfatningene er for øvrig mer utbredt blant pinsevenner og i karismatisk kristendom enn i andre kristne miljøer.

Ville undersøke: – Utgangspunktet mitt var at jeg, gjennom arbeidet mitt med Midtøsten de siste ti årene, ved mange anledninger møtte kristne som anså det som en plikt å støtte Israel. Jeg ville finne ut hvorfor, sier Dag Hoel. Foto: Rune Petter Ness