72 år gamle Leon Russells karriere har strukket seg over syv tiår. Han er en suksessrik låtskriver, kanskje rockens mest anerkjente studiomusiker, og har hatt en betydelig egen solokarriere.

Han debuterte i bandet til Jerry Lee Lewis som 14-åring i 1956 og turnerte fast med ham tre år senere. Han var en av stjernene på George Harrison på Concert For Bangla Desh i 1971 og hadde betydelig suksess med duoplata «The Gift» sammen med Elton John i 2010.

Dylan, Sinatra, Beatles, Stones

Spesilet på 60-tallet var han aktiv studiomusiker. Som pianist og gitarist har han spilte med en nær endeløs rekke artister, fra Bob Dylan til The Rolling Stones, fra Hank Williams til Willie Nelson, fra Joe Cocker til J.J. Cale, fra The Byrds til Gram Parsons, fra Ringo Starr til Eric Clapton, fra The Beach Boys til Frank Sinatra.

Joe Cocker («Delta Lady»), George Benson («This Masquarade») og ikke minst The Carpenters («A Song For You» og «Superstar»), er blant artistene som har hatt hits med Russels låter.

Live-attraksjon

Men for dem som fulgte ham på 70-tallet er det hans solokarriere som gjelder. Han var mest aktuell i første halvdel på 70-tallet, og i 1972 var han blant de største konsertattraksjoner i USA. Hans klassiske triple konsertalbum «Leon Live» er et godt bilde på hans musikalske storhet og mangfold. Han hadde base i blues, men musikken var totalt sjangeroverskridende – spesielt preget av elementer fra gospel, country, soul, jazz og rock. Fra sin base bak flygelet (men Russel er også en dyktig gitarist), med sin karakteristiske hese stemme og like karakteristiske ytre (svært hvitt hår, svært hvitt skjegg, svær hvit hatt, svær hvit frakk) styrte han troppene til en musikalsk mangfoldighet få har fremvist før eller siden.

Aktuell med coveralbum

Han har alltid hatt dyktige musikere rundt seg, men har en tendens til selv stjele fokuset. Til « Magic Mirror»-teltet kommer han med et band på fem. han ga nettopp ut et albumet «Life Journey» med coverlåter av personlige gamle favoritter fra blues av jazz. Men festivalsjef Kjell Inge Brovoll er usikker på repertoareret på festivalen.

Frisk etter alvorlig sykdom

- Jeg har prøvd å få tak i ham siden 2007, da var han opptatt med planene om å spille inn albumet med Elton John, så ble han alvorlig syk, med store operasjoner i både hjerte og hjerne. Men han er bra nå, og jeg er stolt av å ha klart å kapre ham. Han spiller to konserter i Europa i år. en i Finland og en på Hell.

To konserter i Europa i år

På konsert i USA i februar spilte Russell blant annet de obligatoriske «A Song For You» og «Delta Lady», sin like obligatoriske medley med Stones-låter. Han spilte Beatles, Dylan – og sin egen låt «Magic mirror» – som vel vil passe ekstra godt på Hell?

- Vi har merket oss den ja, og har lagt inn en forsiktig forespørsel, sier festivalsjef Kjell Inge Brovoll.