Kunstnerisk leder i Trondheim Kammermusikkfestival, Sigmund Tvete Vik, mener kulturjournalistikken godt kan bli mer patriotisk og søker heller mot utlandet for presseomtale.

–Man må ikke bruke opp energien på å få oslopressen til å skrive om deg, det gjør de ikke likevel. Vi har i stedet jobbet bevisst med å få internasjonal presse, og det har vi merket god effekt av, sier Sigmund Tvete Vik.

Internasjonale godord

Han viser til flere avisartikler de siste årene, i blant annet BBC Magazine, Financial Times og The Independent, som begeistret forteller om Trondheim og byens kammermusikkfestival.

«Den norske byen kan skryte av en musikkfestival som på en fremragende måte kombinerer tradisjonelt repertoar med nyskapende samtidstalent», skrev BBC Magazine i 2010. Samme år beskrev Musical Opinion festivalen på følgende måte: «Trondheim Kammermusikkfestival er ikke bare en av Norges beste og mest suksessrike, men åpenbart også en av de mest interessante i Europa».

– Slike artikler er med å sette oss på kartet, og vi opplever gang på gang hvor overrasket og imponerte de utenlandske aktørene og journalistene er over det rike musikklivet i byen, sier han.

Kammermusikklederen skryter også av Trondheims satsing på kulturskolene gjennom mange år, og mener det har gitt det klassiske miljøet et stort fortrinn.

Nyskapende trøndere

– De engelske journalistene forteller at publikummet på klassisk musikk bare blir eldre og eldre i hjemlandet. I Trondheim er det annerledes, og det er nok effekten av den store satsingen på kulturskolen gjennom mange år. Man oppdrar ikke bare fremtidige musikere, men også publikum, sier han.

Han trekker også frem samarbeidet med Cirka Teater, som resulterte i den spektakulære konsertforestillingen Mekatonia i Dokkparken under fjorårets festival, som et eksempel på at det klassiske miljøet i Trondheim er nyskapende og vitalt.

– I Trondheim er vi ikke så nøye på båssetting, og det gjelder spesielt den nye generasjonen. Trondheim er med på å vise vei, det var Mekatonia et eksempel på.

Unyansert debatt

Tvete Vik mener kulturjournalistikken godt kan bli litt mer patriotisk og er opptatt av at debatten omkring kulturbyen Trondheim må handle om mer enn forholdet mellom Olavsfestdagene.

–Det blir for unyansert. Olavsfestdagene er bare en liten del av det store bildet. Både kulturskolen, jazzmiljøet og kammermusikkmiljøet i Trondheim er i verdensklasse, det kan godt både Adressa og trøndere generelt være stolte av, sier Tvete Vik.