-De’ e’ ikkje bra, vet du, de’ e’ ikkje sånn det ska’ vær’, gjentok en av Harald Morten Bremseths karakterer – en kvinnelig kristiansunder som på 80-tallet blandet testosteronpulver som om det var O’Boy – på Bruket kulturhus denne helgen. Der ble det servert revygalla med det beste fra Nonstadlaget, Hommelvikrevyen, Mostadmarkrevyen, Lånkerevyen, Saksvikrevyen og Kvitter fra Knotten. La oss konkludere med en gang: Det er gode tider for trøndersk latter.

Det ble levert mye gull lørdag kveld. Den trønderske revyhumoren er folkelig, skamløs og lite raffinert, som når de i en av sketsjene skal samle sekret fra de mannlige kjønnskjertlene i bygda, og en av de eldste bøndene produserer så mye DNA-juice at han fyller et norgesglass.

Humoren skal være sånn, det er sånn det skal være.

Revylagene driver gjøn med «det perfekte liv» på Facebook, kvinnelige lykkejegere som rister gullmyntene ut av sin femte ektemann, menn som har et dårlig vokabular når det kommer til kvinnens anatomi, mannens dansende vesen i et metakognitivt perspektiv (!), og vår tids hysteri der barna må ha skadeforsikring før de skal prøve slengdissa, for å nevne noe.

Det er ingen rød tråd i en revygalla som dette, men et tilbakevendende tema er hvordan forventinger ofte krasjer med virkeligheten.

Tre av skuespillerne bør trekkes frem spesielt: Harald Morten Bremseth, Torstein Fosmo og Aina Kristiansen. Alle tre imponerer enormt med energi, levering og lekenhet på scenen. Deres komiske utøvelse er som en dans med medspillere og tilhørere.

Nå venter Høylandet og nye produksjoner. Utøverne bør få mer bevegelse i regien. En del av sketsjene blir noe stillestående rent visuelt. Utøverne bør bli flinkere til å gå nærmere scenekanten. Humor krever nærhet.

Lagene har dyktige sangere, men gode poenger søles ofte bort når de leveres til en melodi med høyt tempo. Bruk viser til det vemodige; monologer og dialoger til det komiske.

Og viktigst av alt: Skap masse herlig humor og ha det moro. Vi i salen kan bare å begynne å glede oss. Ting er som de skal være.

De fem beste innslagene på revygallaen:

1. «Anna Bola» (Lånkerevyen)

2. «Itj sei det» (Kvitter fra Knotten)

3. «2026» (Hommelvikrevyen)

4. «Purkerittet» (Hommelvikrevyen)

5. «Mannens personlighet» (Saksvikrevyen)

Anmeldt av Anders Holstad Lilleng.