Gruppa skal opptre under Vestfrontmøtet og velkomstfesten i dag under Olavsfestdagene. Men reisen til Trondheim har ikke vært uten problemer, to av åtte gruppemedlemmer, en danser og en musiker, ble holdt igjen på grensen da de skulle reise fra Syria til Libanon.

Behov for å vise makt

Programsjef for Olavsfestdagene, Jens Storli forteller at det er første gang at gruppen har blitt stoppet på denne måten.

- Den generelle situasjonen er at myndighetene i landet hele tiden har et ønske om å vise sin makt. Naturlig nok er det slik at folk som får mye oppmerksomhet kan være mere utsatt enn andre, sier han.

Ikke uvanlig

Managementet til gruppa har ikke hørt fra personene siden hendelsen og vet ikke hvor de befinner seg, men forteller at de forholder seg rolige. De kjenner ikke grunnen til at de ble stoppet.

- Inntrykket er at det ikke er uvanlig at slike ting skjer med de som reiser inn og ut av Syria, opplyser Storli.

Han har selv vært i kontakt med gruppa, som forteller at de ikke ønsker å uttale seg videre om saken til media.

- Mange av dem bor og har familie i Damaskus i Syria. De er redde for at uttalelser begrenser muligheten til å reise i fremtiden.

Dette er spesielt viktig da de turnerer verden rundt. 15. september er de invitert av FN til å opptre på Lincoln Center for the Performing arts, som er et amerikansk kultursentrum i New York.

- Dette er musikere som er preget av en stadig uroligere verden. De har prøvd å få visum til USA i over to måneder, men får stadig krav om ny og annerledes dokumentasjon, og er per i dag usikre på om de kommer inn.

Vanskelig situasjon

Festivalsjef Petter Myhr synes det er trist at det skal være sånn, men erkjenner at det situasjonen i Syria er vanskelig.

- Disse folkene har bare lyst å dra dit de vil og fremføre musikken sin. Realiteten er slik at det er vanskelig å gjøre dette i områdene der nede.

Selv om gruppa blir noe amputert skal fremdeles velkomstarrangementet i kveld gå som planlagt, dog med et litt kortere innslag fra gruppa. Tedros Ermias fra Eritrea, Tinariwen fra Mali og ikke minst Nico & Vinz skal også opptre. Velkomstfesten er til ære for de som har fått oppholdstillatelse i Norge de siste tre årene, et arrangement som festivaldirektør Petter Myhr betegner som et av årets viktigste.

Åpent for alle

Petter Myhr forteller at dette er et arrangement for alle, og ikke bare våre nye innbyggere.

- Vi håper at folk forstår at dette ikke er en lukket velkomstfest, og at alle er velkomne. Her er det mulighet for å få med seg et sjeldent knippe artister. Ved å være der viser man at vi ønsker våre nye medborgere velkommen.

Tedros Ermias skal åpne konserten med en sang. Det er første gang han er i Trondheim, og har ikke holdt konsert i Norge før. Han skal også opptre under «nachspielet» på Royal Garden.

Etter dette vil det bli utdeling av kunstgave med kunstner Håkon Gullvåg, som har laget en gave som konkret bevis på at de nye er velkomne i Trondheim. Vedlagt ligger et brev fra kommunen og Olavsfestdagene, hvor de ønsker alle nye borgere velkommen til byen med et ønske om at de skal føle seg hjemme.

Tinariwen er et ørkenbluesband som har spilt på festivaler over hele verden, blant annet Glastonbury i 2014 foran hundretusner av publikummere. Sammen med den syriske gruppa skal de spille dobbeltkonsert, før til slutt Nico & Vinz går på scenen som hovedinnslag.

- Vi gleder oss veldig, og det ser også ut til at vi får været med oss i kveld, sier Myhr.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.