Trondheim Kunstmuseum har Norges tredje største offentlige kunstsamling, men som Adresseavisen skrev mandag mener flere kritikere at publikum altfor sjelden får se samlingen og at dette bidrar til lavere besøk enn ved kunstmuseer i andre byer.

Kunstnerne Håkon Bleken og Håkon Gullvåg, samt kunstprofessor Øivind Storm Bjerke og kunsthandler Knut Forsberg hos Blomqvist, mener alle at kunstskattene er for dårlig profilert.

- Jeg er forbannet på vegne av hele Trondheims befolkning som går glipp av sin kulturarv, tordner Bleken.

- At publikum får se mest mulig av samlingen er et av hovedoppgavene til et kunstmuseum, påpeker Gullvåg.

Se 360-bilde av hvordan Håkon Gullvåg har det i sitt atelier i Trondheim.

- For dårlig på kommunikasjon

Førsteamanuensis Margrethe Stang ved institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU mener også at museet har et uforløst potensial og derfor ikke kan skilte med de store publikumstallene.

- Det er også synd at kunststudentene ikke får sett mye av samlingen. Museet kunne også blitt flinkere til å selge inn og kommunisere utstillingene til publikum. Sommerutstillingen i 2015, Martin Tebus' «Collection» sier svært lite om hva utstillingen innebærer, det er bare et egennavn, sier Stang.

Hun mener det er viktig å ikke jage besøkstall.

- Høye besøkstall er ikke det samme som høy kvalitet. Å sammenligne Bergen og Trondheim er dessuten feige lag. Bergen har Rasmus Meyers samlinger som omfatter en stor Edvard Munch-samling, og hovedverk av blant annet J.C. Dahl, Harriet Backer, Tidemand & Gude, Christian Krohg og Henrik Sørensen. Men TKM kan sammenlignes med Lillehammer og Stavanger, mener Stang.

Vises kontinuerlig i 2018

Direktør Johan Börjesson avviser bestemt at museet forvalter en samling publikum sjelden får se. Begge sommerutstillingene de siste par årene har vist bilder fra samlingen. I tillegg er museet i gang med å digitalisere hele samlingen slik at den er tilgjengelig på nett.

- Og fra 2018 skal første etasje i Bispegaten kontinuerlig vise verker fra samlingen, sier Börjesson.

Munch: Museumskonservator Cathrine Hovdahl Vik viser fram ett av de mange bildene i grafikksamlingen, «Kjærlighetshavet» av Edvard Munch.

Av hensyn til sikkerheten kan ikke TKM oppgi verdien på museets kunstsamling som teller 5000 verk.

- Men at verdien ligger på flere hundre millioner kroner, er neppe noen hemmelighet, sier museumskonservator Cathrine Hovdahl Vik.

Margrethe Stang, amanuensis ved institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU.
Fra utstillingen: 500 bilder fra museets samling ble vist fram ved to ustillinger i fjor. Her er tre verker av Barend van der Meer (fra venstre), Sverre Koren Bjertnæs og Hendrick van Balen/Jan d.e. Brueghel. Foto: Christine Schefte