Det er ny giv på Lille Skansen.

En offensiv kokketrio på eiersiden kjører utvidet sommertid fra mai til oktober, med åpent fra kl. 11 hver eneste dag, og menyen er større enn noen gang.

Les alle restaurantanmeldelsene her

Dessverre har regn og sur vind entret Ila når vi ankommer restauranten. Den store uteserveringen vrakes til fordel for et innebord.

- Men utsikten er nesten like god herfra, sier anmelderkollega Mats og speider ut over rekkene med seilbåter i fjorden. En regnbue i retning Brattøra, setter prikken over i-en, i det vi får menyene i hende.

- En helt ny meny, forteller den svenske kokken ivrig. Reker og bacalao er fortsatt å få, sammen med en ny rekke fristende sjømatretter – i tillegg til tre hamburgeralternativ, inkludert en hjemmerøkt lakseburger. Det er umulig å komme seg gjennom alle rettene. Vi åpner med klippfiskboller og skagentoast på deling.

Eget bryggeri

Servitøren anbefaler et glass amber ale fra eget bryggeri til smårettene.

Ganske raskt kommer de friterte klippfiskbollene med hissig majones smaksatt med tørket, røkt chili og sitrontimian, samt en tynn, sprø toast med skagensalat. Begge rettene smaker friskt og sommerlig. Skagensalaten har herlig sjøsmak, med friskhet fra sitron og rømme. Klippfiskbollene er sprø utenpå, myke og saftige inni, og har et passende saltnivå.

- Chipotlemajonesen og sitrontimianen funker perfekt til klippfisken, sier Mats. Også ølet, med sitt hint av sitron, står seg til retten.

Saftige blåskjell

Vi fortsetter sjøveien, med «Blåskjell på Ila-vis». Dampede blåskjell med rød curry og kokosmelk. Alle skjellene er friske og spiselige, noe som dessverre er en sjeldenhet. De er store og saftige, dampet akkurat lenge nok. Sausen er kremete og skikkelig chilisterk, med nydelig curry-smak. Nokså enkelt, men samtidig en av de bedre blåskjellrettene jeg har smakt.

- Veldig bra, istemmer Mats. Den økologiske riesling-vinen fra tyske Dreissigacker går fint mot den sterke retten.

Alt mer enn vel så langt, altså. Dessverre faller begeistringen noe når hovedrettene kommer på bordet.

Et hav av smør

Det positive først: breiflabb-biffen jeg får servert, er nydelig i seg selv. Det er fort gjort å servere den enten for rå eller for tørr, men her er den perfekt. Helt perfekt. Saftig og smakfull, fast i fisken, med stekeskorpe og god saltmengde. Problemet er tilbehøret. En grøtaktig potetstappe med en sjø av smør flytende rundt, ispedd slappe, stekte grønnsaker. Breiflabben fortjener så mye bedre.

Mats er over på kjøtt, en skikkelig diger skive stekt entrecote, med bearnaisesaus, friterte søtpotetstaver og bakt tomat. Også han beskriver en nedtur etter de gode forrettene.

- Søtpotet-fritesen er slapp, og bearnaisesausen er ganske tam. Kjøttet er mørt og smakfullt, men stekt for lenge etter min smak. Er det ikke vanlig å spørre om hvor godt man vil ha kjøttet stekt? Det er noen gode smaker her, men det blir for rotete, sier Mats.

Uheldig dessertopplevelse

Til avslutning får jeg creme brulee, og den er sannelig ikke verst! Her er det hint av både vanilje og appelsin, og sukkerknekken på toppen er på plass – sammen med frisk bringebærsorbet. Veldig vellykket. Mats er ikke like heldig. Hans møte med den whiskey-smakssatte sjokoladekaken Boca Negra gir ikke mersmak.

- Whiskey-smaken kommer ikke frem. I stedet kjenner jeg noe bittert og brent. Tennvæske. Her må noe ha skjedd. Og den signalgrønne pistasjisen smaker mest mandelessens. En nedtur, sier Mats.

For å oppsummere: en fremragende start, med en svært ujevn fortsettelse. Utsikten er det uansett ikke noe å si på, selv etter dessertene. Måkene flyr over fjorden, ivrige seilere stavrer seg frem på bryggene i vinden. Av og til bryter sola gjennom. Grunnlaget for en god matopplevelse i kanskje byens fineste, maritime omgivelser, er absolutt tilstede. Men finpuss må til.

Bedømmelse

Totalt terningkast 4: Et perfekt sted å nyte lett sjømat, med fjordutstikt, på en sommerdag – snubler noen ganger nedover i menyen.

Mat og drikke: terningkast 4: Hovedvekt på enkle, friske sjømatretter, som de mestrer godt. Ikke like stø på de mer avanserte rettene. Eget, dyktig bryggeri.

Atmosfære: terningkast 5: Utsikten og nærheten til sjøen! Væravhengig, med en så stor del av restauranten utendørs – men store vinduer gjør det også fint inne.

Service: terningkast 4: Tilstedeværende og god kunnskap om hva som serveres, og hvilken drikke som passer.

Anmeldt av Audun H. M. Hagen og Mats Paulsen

foto
Foto: jens petter søraa, Adresseavisen