For et par uker siden annonserte Olavsfestdagene en noe spesiell konkurranse: To personer får tilbringe en natt i et av Nidarosdomens hemmelige rom. For å delta i konkurransen måtte man sende inn en begrunnelse for hvorfor man fortjener å vinne.

- Vi er ute etter noen som virkelig skjønner hvor spesielt dette kommer til å bli. De som sjarmerer oss mest vinner, sa direktør for Olavsfestdagene, Petter Myhr, til adressa.no den gangen.

Skulle være hemmelig

Oddny Rød fra Skåla utenfor Molde rørte juryen aller mest med sin sterke historie. Med det får hun og hennes gode venn Gunnar Nilsen tilbringe natt til 2. august i Millenniumskapellet i Domen.

- Jeg hadde tenkt at dette skulle være en hemmelig overraskelse til Gunnar, men slik ble det ikke akkurat, sier Rød.

Møttes på kirkegården

St. Hansaften i fjor mistet Rød mannen sin i hjerteinfarkt. Han ble bare 54 år. Da Oddny på sensommeren besøkte gravstedet hans, møtte hun Gunnar Nilsen.

- Det viste seg at vi hadde samme erfaring med å miste våre livsledsagere, forklarer Rød.

De to hadde kontakt på SMS etter dette møtet, men traff ikke hverandre igjen før det hadde gått vel et halvt år.

- Hele tiden har vi hatt stor betydning for hverandre, sier Rød.

Lenestoler i stedet for kirkebenk

Olavsfestdagene satte i gang konkurransen i forbindelse med årets storsatsing: Konserten «The Veil of the Temple». Den begynner klokken 22.30 lørdag 1. august og varer helt til 06 neste morgen. Millenniumskapellet er innredet som et slags hotellrom for de to vinnerne. De kan trekke seg tilbake når som helst i løpet av kvelden, og får både bevertning og lenestoler.

Oddny Rød oppdaget konkurransen som var et samarbeid med Airbnb – et nettsted for utleie av rom som hun selv benytter seg av.

- Gunnar og jeg hadde snakket om at vi hadde lyst til å dra på konserten i Nidarosdomen, men var usikker på om vi orket å sitte på harde kirkebenker en hel natt. Konkurransen åpnet en mulighet for meg. Jeg ville glede ham med konserten som jeg visste han ville på, og sørge for at han får en myk stol i stedet for en hard kirkebenk å sitte på. Derfor sendte jeg inn et lite skriv, forklarer Rød.

10-15 i finaleheatet

Det var det cirka 150 andre som også gjorde.

- Det var utrolig fint å lese gjennom historiene. Mange ga uttrykk for hva katedralen betyr for dem. De beskrivelsene folk har gitt av Domen har betydd mye for oss i juryen. Både det storslagne og det nære er beskrevet på svært gode måter, direktør i Olavsfestdagene, Petter Myhr.

Ifølge ham hadde de et finaleheat på 10–15 historier.

- Det var veldig vanskelig å velge, sier Myhr.

Mange sendte inn personlige historier, slik som Oddny Rød.

- Måten Oddny ordla seg på var nøktern, men veldig oppriktig. Vi er ikke i tvil om at hun og Gunnar vil ha veldig mye igjen av å få tilbringe natten i Domen, sier Myhr.

- Uvirkelig

- Jeg skjønte at dette ville bli en populær konkurranse, og var helt sikker på at jeg ikke kom til å vinne, sier Oddny Rød.

Hun er glad for at hun får oppleve konserten The Veil of the Temple på en helt spesiell måte. Konserten er fremført kun fem ganger i verdenshistorien, og aldri før i Skandinavia. 200 korister og et orkester skal ta publikum gjennom natten i åtte sykluser.

- Vi gleder oss både til musikken og til å være i vårt eget rom. Det hele blir uvirkelig, spennende og spesielt. Jeg har hørt noen påstå at noen går igjen i Nidarosdomen. Jeg bor selv på prestegård, så jeg er ikke spesielt redd for den slags, sier Rød.

Millenniumskapellet er innredet som et hotellrom. Foto: olavsfestdagene