- Det er overveldende og veldig hyggelig, jeg blir litt målløs, sier Håkon Gullvåg.

Kunstneren føyer seg inn i rekken av trønderske billedkunstnere som er utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, en av de høyeste statuttene i Norge. Jens Johannessen mottok utmerkelsen i 1998, Håkon Bleken i 2009 og Inger Sitter i 2010.

Til oppmuntring og inspirasjon

«H.M. Kongen har utnevnt billedkunstner Håkon Arnljotsønn Gullvåg, Trondheim til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans fremragende innsats som kunstner», heter det i en pressemelding fra slottet.

Gullvåg ser på utmerkelsen som en stor motivasjon for videre arbeid.

- Det er en veldig oppmuntring til, og inspirasjon for, videre arbeid. Både for de stille, lange timer i atelieret, men også til å planlegge de neste prosjektene jeg skal gjøre her i Norge, i Asia, Midtøsten og EU, hvor jeg har virket de siste årene, sier han.

Ifølge statuttene tildeles Den Kongelige Norske St. Olavs Orden som belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten.

Deles ut i Herresalen

Kunstneren fra Trondheim har atelier i både Oslo og Trondheim. 2015 har vært et aktivt år for kunstneren som blant annet har stilt ut nye malerier i Galleri Dobloug i Oslo og hatt flere utstillinger i Kina. I høst kom også hans bildeserie «Den bibelske syklus», som ble stilt ut i Nidarosdomen i 2005, tilbake til katedralen.

Lørdag 30. januar vil Gullvåg bli overrakt dekorasjonen ved et arrangement i Herresalen i Erkebispegården.

- Det stedet har veldig mange tråder for arbeidene mine i Trondheim, derfor er det hyggelig at det skal skje nettopp der, sier Gullvåg om salen som huser hans portrett av kong Harald.

Menn som utnevnes til Kommandør av St. Olavs Orden mottar dette ordenstegnet . Foto: Kjartan Hauglid, Det kongelige hoff