«Å presentere en spillefilm om et gjengmiljø som dokumentasjon, er en tvilsom form for realitetsorientering,» skriver Petter Kjørstad på nettstedet radikalportal.no mandag.

Kjørstad er oversetter og forfatter bosatt i Trondheim og har foretatt en grundig gjennomgang av faktainnholdet i Hege Storhaugs boksuksess «Islam – den 11. landeplage».

Adresseavisen starter nå en serie intervjuer der sentrale debattanter uttaler seg om flyktningeproblematikk og stemningsskiftet som har skjedd de siste månedene. Hege Storhaug er først ute.

Den sterkt islamkritiske boka er trykket i et opplag på hele 26 000 eksemplarer.

Samfunnskritisk kunstprosjekt

Kjørstad mener boka inneholder flere feil og peker blant annet på et videoklipp på youtube som viser hvordan politiet i Frankrike må rømme fra en ungdomsgjeng som ser ut til å være av nordafrikansk opprinnelse.

LES OGSÅ: Hun kunne blitt årets navn i VG

Storhaug skriver i boka at klippet viser «hvordan det foregår når politiet omringet av voldelige ungdomsgrupper, må bruke skytevåpen for å komme seg helskinnet ut av området. Det levnes ingen tvil om hvem som har makten.»

Kjørstad har undersøkt klippet og funnet at det er laget av den samfunnskritiske kunst- og filmgruppa Kourtajme. På youtube.com finner man klippet ved å gå inn på «(En Direct) Dealers vs Police 93: Affrontements violents!».

Se klippet på youtube her.

Politiet har ikke kontroll

Storhaug har oppgitt denne nettadressen i en fotnote, men uten å gjøre oppmerksom på at klippet er en kunstnerisk og samfunnskritisk produksjon og at bildene viser en oppdiktet situasjon.

- Javel. Men jeg har oppgitt fotnoter slik at leserne selv kan gå etter og sjekke det jeg skriver om, sier Hege Storhaug når vi spør om hun har gjort en feil. Hun har i boka et eget kapittel om situasjonen i bydelene i Marseille som er dominert av innvandrere og mener at om dette klippet ikke dokumenterer hva som faktisk skjer, er det et faktum at politiet ikke har kontroll i disse bydelene.

- Det innrømmer politiet selv, sier hun.

Omstridt teori

- Du har også fått kritikk for å ha begått faktafeil fra journalist Jon Hustad i et intervju med deg på TV2?

- Han hadde ikke lest boka og la fram falske påstander. Hvis noen bør konfronteres med uetterrettelighet i disse spørsmålene, er det ikke meg, men politikerne og Statistisk sentralbyrå.

Storhaug får også kritikk for tidligere utsagn om at hun ikke har satt seg inn i den omstridte konspirasjonsteorien om Eurabia, en teori som sto sentralt i Anders Behring Breiviks manifest.

Kontakt med Fjordman

Hustad og andre har påpekt at hun har hatt kontakt med Peder «Fjordman» Jensen og flere andre tilhengere av teorien og at teorien er grundig omtalt på rights.no, hjemmesidene til Human Rights Service, organisasjonen der Storhaug er informasjonsleder.

- Jeg har aldri skrevet om Eurabia. Men i 2008 hadde vi en ansatt som skrev om dette temaet. Vedkommende var ansatt hos oss bare i et års tid, sier Hege Storhaug.