- Mine venners valg har absolutt ingenting å si for hva jeg studerer. De har sine interesser og jeg har mine, sier Helene Veastad (21) fra Kvinherad. Hun studerer pedagogikk på Høgskolen i Agder.

Ikke viktig

Dermed bekrefter Helene funn i årets Studmag-undersøkelse. 78 prosent av de spurte sier at venners valg av studium overhodet ikke hadde betydning for eget valg av studium. Bare fem prosent sier at det i nokså stor eller svært stor grad hadde noe å si.

De fem studentene vi snakket med sier alle at det var interesse for faget som fikk dem til å søke.

- Jeg har lyst til å jobbe med ungdom og lærevansker, så da passet pedagogikk bra, sier Sylvi Dale (29) fra Kristiansand.

- De fleste sier at grunnen til at de studerer dette er at de vil jobbe med folk, sier Helene Veastad.

- Men har venners valg ingenting å si?

- Det har nok mye å si etter ungdomsskolen og videregående, men en kan ikke gjøre det resten av livet. Man må etter hvert ta sine egne valg, sier studentene. Anette Nesheim (20) fra Vanse har hatt et friår etter videregående før hun begynte å studere pedagogikk.

Studiested viktig

- Jeg tror venner er veldig viktig når det gjelder valg av studiested, men er usikker på hvor mye det har for valg av studium, sier Olav Arneberg, rådgiver ved Vågsbygd videregående skole i Kristiansand.

Dette kommer også til uttrykk i en studentundersøkelse gjennomført ved åtte høgskoler oktober i fjor. Spørsmålene dreier seg om valg av studiested, og mange oppgir venner som påvirking for valg av studiested. Av 459 svar ved Høgskolen i Agder (HiA), sier kun 147 at venner påvirket valg av studiested.

- Inntrykket vårt er at andre studenters mening har størst betydning for valg av studium. Dessuten har omgivelsene mye å si, og de store byene har et fortrinn uavhengig av kvalitet på studium. Det er ikke bare studiet som spiller en rolle, men den totale pakken, sier kontorsjef ved HiAs studieseksjon, Eli Skaranger.

Hun støtter likevel funnene i Studmag-undersøkelsen om at få velger samme studium som venner.

Foto: TORE-ANDRÉ BAARDSEN