- Prosjektet handler ikke om Anders Behring Breivik, det er mer ett portrett av Norge, sier manusforfatter Pål Sletaune til aftenposten.no.

Ekteparet Sara Johnsen og Pål Sletaune regnes som to av landets mest profilerte filmregissører. Sammen med journalistene Kjetil Østli og Ola Henmo er paret nå i gang med å skrive en ny dramaserie for NRK.

- Vi jobber med et prosjekt, hvor hendelsene 22. juli er ett av elementene. Det er tenkt som et portrett av Norge sett gjennom denne hendelsene, sier Sletaune.

Han understreker at det er ennå er tidlig i prosessen. Det er hverken tenkt rollenavn eller lanseringsdato.

- Det er også viktig å understreke at dette ikke er en serie som skal handle om Anders Behring Breivik, eller en rekonstruksjon av hendelsen. Handlingen tar utgangspunkt i de ulike institusjonene, som var involvert, sykehus, politi, presse.

Tanken er å se på hvordan samfunnet og det ideologiske bakteppet kommer til syne. Dette vil da skje gjennom karakterer, sier Sletaune.

Han hadde sitt store gjennombrudd med spillefilmen Budbringeren i 1997, en film som ga han både Amandaprisen og Filmkritikerprisen. Det gjorde også kona Sara Johnsen, men da for filmen Upperdog.

11 ord

Det er ikke tilfeldig at den tidligere Aftenpostenjournalisten Kjetil Østli er med i prosjektet på manussiden. I fjor gikk han til topps i Schibsted Awards for sin reportasjeserie i Aftenposten, «11 uker, 11 ord».

Østli fulgte rettssaken mot Anders Behring Breivik på nært hold. Hver uke under rettssaken valgte han seg ett ord, som skulle oppsummere det som skjedde i retten.

Etter 11 uker satt han igjen med de elleve ordene: sannhet, ødeleggelse, bedrag, smerte, samhold, leve, Anders, frykt, tvil, urettferdighet og lettelse. Dette er senere blitt utgitt i bokform.

Østli ønsker ikke å kommentere prosjektet og henviser til dramasjef i NRK, Ivar Køhn. Dramasjefen bekrefter at NRK har avsatt penger til manusskriving.

- Vi jobber i et langsiktig perspektiv, med mulighet for sending kanskje om fire-fem år. Derfor har vi nå i første omgang lagt penger i manusarbeidet, så ser vi hva dette blir, sier Køhn.

Les også: - Viktig delseier for TV-drama

Også han understreker at dette ikke blir en rekonstruksjon, hvor en skuespiller skal bekle rollen som Anders Behring Breivik.

Dramaturgisk

- Det er allerede laget mye stoff rundt 22. juli-hendelsen. Det vi gjør er i et mer kunstnerisk og fiksjonelt perspektiv. Samtidig er dette et stoff vi ønsker å behandle med stor respekt og ydmykhet. Det er en stor hendelse i norsk historie, som fortsatt påvirker mange mennesker, sier Køhn.

Han mener det er helt naturlig at det er nettopp NRK som lager en dramaserie av hendelsene for tre år siden.

- Med tanke på allmennkringkastingsoppdraget vårt er det naturlig at vi tar tak i nasjonale hendelser, også de av mer vanskelig karakter, sier Køhn.

Blattmann kritisk til dramaserien

Leder Trond Henry Blattmann i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene reagerer på NRK-planene.

- Jeg skulle mene det var nok drama i 22. juli om ikke det skulle lages dramaserie om det. Kanskje de heller kunne gå dypere inn og lage dokumentarer om hva disse institusjonene gjorde.

Det  var jo noen institusjoner som ikke fungerte, noen som fungerte veldig godt i akuttsituasjonen og noen som overhodet ikke har fungert i ettertid, sier Blattmann.

Han presiserer at det er vanskelig å skulle si noe om en dramaserie han foreløpig vet såpass lite om.

- Men det har jo vært mer enn nok motstand mot andre filmskapere som har forsøkt seg, poengterer Blattmann.