Dokumentarfilmer har stått for noen av de kvalitetsmessige høydepunktene under filmfestivalen i Berlin i år, som Wim Wenders dansefilm og Werner Herzogs huleferd. De har også skapt noe av den største publikums- og medieinteressen. Det siste gjelder særlig den tyske filmskaperen Cyril Tuschis «Khodorkovsky» med undertittelen «How the richest man in russia became its most famous prisoner».

Etter at filmen ble stålet fra regissørens kontor i Berlin forrige uke, har medier verden over spekulert i om det er den fengslede russiske forretningsmannens mektige motstandere som har forsøkt å hindre visning av filmen. En av hans mektigste motstandere er Russlands president Vladimir Putin. Filmen går ganske langt i å antyde at det var Khodordorskys anklager mot Putin om korrupsjon som et stort problem i Russland i en tv-debatt 2003, som førte til at det som da var verdens rikeste mann under 40 år ble arrestert samme år. Siden har han vært fengslet i Sibir.

Etter medieoppslagene om at filmen ble stjålet og spekulasjoner fra regissøren om hvorfor, har interessen for «Khodordorsky» eksplodert i Berlin. På den første pressevisningen var køen lang, alt en time før start, og mange slapp ikke inn. Selv om filmen skildrer en fascinerende skikkelse og en fascinerende historie, så avslører den lite nytt. De mest interessante bilde er tv-opptak av Khodordorsky og Putin i den famøse tv-debatten, som flere av den fengslede oligarkens støttespillere altså mener er den egentlige grunnen til at han ble buret inn, ikke skatteunndragelsene som anklagen gikk på.

Bortsett fra noen friske, animerte sekvenser som tegner et mystisk heltebilde av Khodordorsky, er filmen en tradisjonell intervjufilm med en rekke mennesker som kjente hovedpersonen under hans vekst og fall. Filmen får ganske godt fram at Khodordorsky er en omstridt mann blant folk i Russland, at mange mener han nærmest fikk gullkantede deler av statens oljeressurser og ble milliardær på privatiseringen av landets naturressurser.

Filmen skildrer også hvordan vestlige politikere som George Bush junior og senior og den tidligere tyske utenriksministeren Joschka Fischer har engasjert seg for den fengslede Yukon-gründeren Dessverre har filmen alt for mange halvinteressante intervjuer og alt for lite nytt lys å kaste over historien. Selv om Khodordorsky er en fascinerende figur og filmen får fram det med lys og skygge, er det vanskelig å se at den er verdt å stjele eller å forhindre at noen får se.

Skuffende: Dokumentarfilmen om den fengslede russiske oligarken Mikhail Khodordorsky levde ikke opp til forventningene.