Konsert GUISEPPE VERDI MESSA DA REQUIEM (1874) Avslutningskonsert i Nidarosdomen, Olavsfestdagene Torsdag kveld Publikum: ca 1200 (fullt) Med: Dirigent: Eivind Gullberg Jensen, Operakoret, Trondheim symfoniorkester Solister: Anne Margrethe Dahl (sopran), Susanne Resmark (mezzosopran), Thomas Ruud (tenor) og Magne Fremmerlid (bass).

«Messa da Requiem» er den italienske komponisten Guiseppe Verdis tonesetting til den katolske dødmessen. Komponisten var selv ikke religiøs, men verket regnes likevel som et av de mektigste og nydeligste verkene i musikkhistorien. Og det med rette.

Det drøyde lenge før det hele startet igår kveld, men når det først startet, var all venting glemt. Verdis «Requiem» er storslått og massivt.

Det er likevel ikke svulstig på noen måter, men løftes elegant frem av rene linjer. Med Nidarosdomen som ramme, var det en fryd å overvære fra første note. Dette er et mesterverk som setter alle følelser i sving. Her svinger det fra vakre melankolske melodistrofer, til dramatiske dundringer som ikke engang oljefatbankerne i Kaizers Orchestra kan måle seg med.

Aldri har jeg hørt et mer hengivende kor i Trondheim. Dette var Operakorets første opptreden i Nidarosdomen- og for en opptreden!

De sarteste korpartiene smøg seg inn i ryggraden, og når det først smalt, var det ikke mindre forrykende en pyroshowet på Torvet dagen før. Godt hjulpet av et solid symfoniorkester, og en enda mer solid dirigent, Eivind Gullberg Jensen, som virkelig beviste hvorfor han rett før konserten ble tildelt Arve Tellefsens musikerpris.

De fire sangsolistene var også gode. Spesielt lot jeg meg fascinere av sopran Anne Margrethe Dahls nydelige klare stemme som ble båret frem av Domens massive akustikk.

Mezzosopranen Susanne Resmark viste også kvaliteter, men slet innimellom med å nå ut. Det ble i overkant forsiktig, og resulterte i at hun druknet litt blant de øvrige solistene og det massive koret og orkesteret. Tenor Thomas Ruud hadde et par aldeles nydelige soli, det samme gjaldt Nasjonaloperaens bass, Magne Fremmerlid.

Solistene og orkesteret var gode, koret aldeles fantastisk.

Tilsammen ble det en mektig opplevelse, anført av en strålende dirigent som fikk akkurat det han ville fra musikerne- og litt til. En verdig og fantastisk avlutning på årets Olavsfestdager!

Anmeldelsen er basert på de første 70 minutter

Innfridde: Susanne Resmark, Anne Margrethe Dahl, Thomas Ruud, Magne Fremerlid og dirigent Eivind Gullberg Jensen satte et verdig punktum for Olavsfestdagene i Nidarosdomen i går kveld. Foto: MARIANNE TØNSET

«Dette var Operakorets første opptreden i Nidarosdomen – og for en opptreden!»

Guiseppe Verdi Messa da Requiem (1874) Avslutningskonsert i

Nidarosdomen, Olavsfestdagene Torsdag kveld Publikum: ca 1200 (fullt) Med: Dirigent: Eivind Gullberg Jensen, Operakoret, Trondheim symfoniorkester

Solister: Anne Margrethe Dahl (sopran), Susanne Resmark (mezzosopran), Thomas Ruud (tenor) og Magne Fremmerlid (bass).

Foto: Foto: MARIANNE TØNSET