- Reaksjonene på statsminister Sharons besøk er blitt sterkere enn jeg hadde ventet. Det kan nok skyldes at sikkerhetstiltakene her i Molde er blitt langt mer omfattende enn jeg hadde forutsett, sa statsminister Kjell Magne Bondevik, mens konferansier Anitra Eriksen på kav verdalsdialekt introduserte den ene musikeren etter den andre under åpningsforestillingen. Statsminister Bondevik, som selv ledet an i gateparaden da han åpnet festivalen i 1999, plasserte seg selv på sidelinjen under gårsdagens åpning.

Redd for sprit og snus?

Med et svakt smil lyttet han til Knut Borges åpningstale der Borge med skarp ironi karakteriserte Sharons besøk og oppstyret rundt det som en overreaksjon.

- Når Bondevik stenger Molde i begge ender og skaper voldsomme kontrolltiltak, er det kanskje fordi han frykter at hans utenlandske kollega skal ta med seg en lommelerke og en snuseske for mye, sa Borge.

Radiomannen og jazzentusiasten fortalte om sitt første besøk på jazzfestivalen i 1967 og bad publikum ta godt vare på jazzsjangeren.

- Den er en skjør plante og kan lett bli knust hvis den blir overdøvet av for mye umusikalsk bråk, sa Borge.

Statsminister på kirkekonsert

Bondevik sa umiddelbart etterpå til pressen at han er glad i hjembyens festival som han har deltatt på en rekke ganger. - Nå må vi la festivalen få utfolde seg uten å bli forstyrret av onsdagens statsbesøk. Besøket tar vi oss av først onsdag - og det blir ingen koseprat, gjentok Bondevik.

I går kveld var han publikummer på åpningskonserten med Dianne Reeves, og etter at han har deltatt på seminar om olje og gass i dag, skal han i kveld på kirkekonsert med Ytre Suløen og Skruk. Onsdag har han som kjent andre ting å holde på med.

De som evnet å la storpolitiske betenkeligheter ligge, var ellers enige om at jazzfestivalen fikk en pangstart i går. Molde er alltid en vakker by i finvær, men i går var den vakrere enn noen gang. Etter at Lionel Batiste, veteranen fra New Orleans, hadde ledet an i gateparaden, henga hele byen seg til fantastisk sommervær.

Ferjer og småbåter tøffet inn og ut av fjorden mens sola flommet inn over Romsdalsalpene. Christian Radich lå ved kai og på alle uterestauranter henga folk seg til jazz, mat og god drikke. For byens Kristelig Folkeparti-politikere ble det kanskje i meste laget av det siste - men sjelden har vi sett så mange moldensere hygge seg så veldig. Det verste er at det skal fortsette slik helt til søndag morgen.

TRYGVE LUNDEMO