Festivalen har siden oppstarten i 2009 vokst seg stadig større, med økende publikumsantall og et større program.

– Publikum og gjester har gitt veldig gode tilbakemeldinger hvert år og tydelig satt pris på denne arenaen for historiefortellinger fra virkeligheten. I fjor så vi en tydelig økning av tilreisende publikummere fra både Bergen, Stavanger og Oslo, sier leder for Trondheim dokumentarfestival, Kim Nygård.

Frivillig arbeid

Dette er en fest som ønsker å formidle dokumentarer innen alle mediesjangre som kort- og langfilm, stillfotografi, avisjournalistikk, musikkvideoer, radio og saksprosa. Festivalen gjennomføres ved frivillig arbeid av ildsjeler som brenner for dokumentarer.

– Mange forbinder kanskje en dokumentar med et dystert tema, men her får dere både humor og alvor. Det er viktig for oss å ha en blanding og en variasjon, ikke minst skal vi være underholdende, sier Nygård.

Åpningsfesten

Årets program varer fra og med i dag til 16. november. Dokumentarfesten åpnes av fotograf Eivind Natvig med fest, foredrag og hans egen utstilling «Du er her no» på Trondheim Kunstmuseum i kveld kl. 19. I denne utstillingen får vi et innblikk i Natviks skildringer av en reise gjennom Norge.

– Vi er fornøyd med å kunne presentere vår første festivalfotograf Eivind Natvig i samarbeid med kunstmuseet, hans imponerende verk tar oss med til et spennende bilde av Norge, forteller Nygård.

I tillegg til utstillingen vil Natvigs bilder bli vist på uteområdene rundt Dokkhuset fredag og lørdag neste helg.

– En del av bildene er abstrakte, men du kommer uansett inn i et veldig tydelig univers, legger Nygård til.

Fra krigen til Lofoten

Et av de mange høydepunktene under festivalen, er fotografiene til Marcus Bleasdale under tittelen «Fra krigen til Lofoten». Bleasdale regnes som en av verdens fremste fotojournalister og har vunnet en rekke internasjonale priser.

Gjennom 15 reiser dokumenterte Bleasdale forlatte landsbyer og traumatiserte barn som var kidnappet, voldtatt og tvunget til å drepe. I årets juniutgave av National Geographic ble hans dokumentar fra Lofoten om hvalfangst gitt stor plass. På Trondheim dokumentarfestival vil han vise bilder og fortelle om arbeidet med dette prosjektet.

– Forutsetningen for å bli med på programmet, er at det er gode historier fortalt av folk som er flinke til å fortelle dem. Om det skjer gjennom film, foto eller tegneserier spiller ingen rolle, så lenge det ser bra ut, smiler Nygård.

Programmet:

Foto:

• Lars Tunbjørk (S) – fotografen som har gjort ikoner av sine fantastiske bilder fra det svenske hverdagslivet kommer med et ekte lysbildeshow.

• Benedicte Kurzen (F) - "En generasjon i usikkerhet" – anerkjente fotografer har dokumentert fremtidstroen til ungdom over hele Europa.

• Jocelyn Bain Hogg (UK) – "En gentleman blant gangstere", en utrolig dokumentasjon av Londons underverden og det kriminelle livet.

• Marcus Bleasedale (UK) – hvalfangst i Lofoten dokumentert av sjefen i fotobyrået VII.

Debatt:

• Er Trondheim en kulturby? – debatt i samarbeid med Sør-Trøndelag Folkebibliotek.

• Eier du retten til ditt eget ansikt? - Konflikt mellom etikk, rettigheter og dokumentasjon er ett av temaene i fagseminaret i samarbeid med NTNU.

Film:

• "Two raging grannies" – Håvard Bustnes’ film om to bestemødres jakter etter svar på om evig økonomisk vekst er mulig.

• "Flink pike" – en personlig dokumentarfilm fra regissør Solveig Melkeraaen.

• "Blackhearts" – Fredrik Horn Akselsen og Christian Falck er tilbake med et dykk inn i den sterke påvirkningskraften norsk svartmetall har på utenlandske fans.

Tegneserie:

• Mads Eriksen – tegneserieskaperen om veien til "M"

Teater:

• Amir Mirzai – "Krigsfortellinger"

Litteratur:

• Petter Amundsen – Shakespeares skjulte koder.

Fullstendig programinformasjon her

Eivind.H.Natvig stiller ut bildene av Norges dagligdagse skjønnhet på Trondheim dokumentarfestival fra 9. november. Foto: KIM NYÅRD