Bildene med hjertet på Pluto gjorde sterkt inntrykk på Gina Schønheyder. Foto: NTB scanpix

– Vi snakket med deg i september, etter litt over tre måneders drift i det nye bakeriet. Hvordan har livet og jobben vært etter det?

– Hektisk. Jeg forsøker å finne en balanse mellom arbeid og tre barn og å møte forventninger hos både kunder og ansatte. Det handler om å bygge en lønnsom virksomhet i bygda. Det har vært en reise som har gitt innsikt på nye områder for meg. Nå er vi midt i den første julen og jeg har ingen erfaringstall å planlegge etter. Det er som å gå med bind for øynene. Vi bruker sosiale medier for å nå ut med budskapet. Det er en fin måte å engasjere kundene på.

– Hva slags bakst er det som er mest populær så langt på bakeriet?

– De mest populære brødene for tiden er 7-korn og havre-honning. Av søtbakst har kanelsnurr vært den mest populære siden vi åpnet. Vi har sesongprodukter som fjellmandelbrød på høsten og italiensk panettone til jul som har blitt godt mottatt.

– Hvilken sak i nyhetsbildet har gjort mest inntrykk på deg i året som har gått, og hvorfor det?

– Bildene med hjertet fra Pluto gjorde sterkt inntrykk. Mennesket har gjort imponerende fremskritt når vi kan ta bilder så langt fra jorden. Bilder gjør sjelden så store inntrykk nå som alle har en smarttelefon, tar bilder hele tiden og vi ser bilder av Kim Kardashians rumpe på nyhetene. Da er bildene fra Pluto en tankevekker på mange nivå.

– Hvor og hvordan feirer du jula?

– Den feirer jeg med familien i Norge hos svigermor. Da spiser vi «Rudolf» til middag hvert år. Hun har jobbet mange år med hotell og servering og ble lei den vanligste julematen, derfor har vi reinsdyr.

– Hva betyr julehøytiden for deg?

– Da jeg jobbet i USA mistet jula litt av sjarmen fordi jeg jobbet i den kommersielle servicenæringen og jeg gikk litt lei av det, samtidig som at jeg ikke hadde noen av de vanlige tradisjonene jeg var vant med hjemmefra. Nå som jeg har egne barn og bodd her i ti år har jeg fått tilbake gleden og forventningene med julehøytiden.

– Hvordan er det å feire jul i Norge, er det noe du savner fra hjemlandet ditt?

– Ja så klart. Maten for eksempel. Jeg fikk nettopp tak i geit fra Styrsvollen gård så jeg skal lage karri-geit og en jamaikansk julekake. Jeg savner kalkvasken i bunn av trærne og å lete etter den ene genseren jeg har nederst i skuffa fordi det er litt kaldt i julen, under 25 varmegrader.

– Har du noen spesielle tradisjoner du ikke kan hoppe over, eller tar du ting som det kommer?

– Jeg tar det som det kommer!

– Hva er ditt beste juleminne fra barndommen?

– Juletreet! Å møte alle søskenbarna mine, gleden, og å le til vi gråter.

– Har du noen nyttårsforsetter?

– Jeg reflekterer litt over tiden som har gått, men lager ingen forsetter.

Fersk gründer: Gina Schønheyder driver Bakeriet Sprø i Oppdal. Kanelsnurrer er det mest populære produktet, med skoleboller som en god nummer to. Foto: bård sande