– Det blir stort, sier gitarist Christer Harøy.

Etter snart to tiår som frontfigur i det progressive hardrockbandet Divided Multitude skal han endelig til populærmusikkens hjemland, USA.

18 år etter Vebjørn Rodals 800 metertriumf, skal sørtrøndere igjen forsøke å erobre Atlanta. 10. september går nemlig turen til hovedstaden i staten Georgia og festivalen Progpower.

– Festivalen kåret albumet vi slapp i fjor til årets plate. Derfor ble vi invitert til å spille, forteller Harøy.

– Mye oppmerksomhet i USA

Selv om bandet tidligere har turnert en del i Europa og Norge, tror gitaristen at USA blir noe ganske annet.

– De er ekstremt glade i band der borte. Vi får mye oppmerksomhet og har allerede gjort flere intervjuer til amerikanske medier.

Med band som Overkill, Masterplan og Pagans Mind, har Progpower samlet noen av legendene innen ulike former for metallmusikk.

Fosen-bandet frydes over å stå på samme plakat som slike foregangsfigurer.

– Det betyr at det også blir en veldig kul festival å bare være publikum. Vi regner med å se mange av disse bandene, sier Harøy som beskriver sitt eget band som en blanding av In Flames og Dream Theater.

Startet med Ozzy-låter

Divided Multitude har holdt sammen lengre enn de fleste band.

– Bassisten er min bror, så vi møttes for lenge siden for å si det sånn. Men bandet startet vi i 1995. Vi er fire fosninger og én fra Trondheim, forteller Harøy.

Bandet startet som så mange andre, med coverlåter.

– Det begynte med Ozzy Osbourne og slike ting. Men vi begynte ganske raskt å skrive låter.

Det har vært opp- og nedturer.

– Vi ga ut vår første LP på et amerikansk plateselskap i 1999. Men selskapet gikk konkurs. Da sto vi plutselig på bar bakke igjen, forteller Harøy.

Større i utlandet

Bandet bygde seg imidlertid opp igjen etter nedturen.

– Vi fikk kontrakt med et italiensk selskap. Deretter ble det turné i Danmark og Norge. Senere har vi spilt i Tyskland, Italia, Sveits, Slovenia og Ungarn.

Livet som helttidsmusiker er likevel ganske fjernt.

– Vi er tre som jobber i skoleverket, en ingeniør og en som driver en Rimi-butikk. Ikke akkurat så veldig hardrock, spøker Harøy.

Divided Mulititude opplever at markedet er større for deres type musikk i utlandet.

– Vi har bra fotfeste i Norge også. Men det går litt i bølger. Se for eksempel på svartmetallen. For rundt ti år siden ble den helt stueren, og alle snakket om Dimmu Borgir og Satyricon, sier Harøy.

Han ser for seg å spille i Divided Multitude i lang tid framover.

– Den totale pakken ved å spille i band er uovertruffen. Vi liker alt fra øving, låtskrivinga og innspilling fram til man står med den ferdige plata i hånda. Og så er det vanvittig kult å spille live, da, sier Harøy.