Festivalsjef Hallbjørn Stenhaug har 25 års fartstid med festivaler i Danmark hvor festivalkulturen lenge har vært mer familievennlig enn her hjemme. Kombinasjonen øl, musikk, barn og voksne går helt fint i nabolandet. Etter ti år som sjef for Frøyafestivalen erfarer han at også trønderne er blitt mer kultiverte i så måte.

– Folk kommer tidligere på festivalen enn da vi startet for ti år siden. Eksempelvis starter både Åge og Bootleg Beatles å spille presis klokka 19, og da kommer folk til det tidspunktet. Publikum får muligheten til å oppleve hele festivalen med mat og musikk. Det blir med andre ord mer festival enn en fest etter forspillet hjemme, sier Stenhaug som også har stått bak andre musikkfestivaler i Trøndelag.

Kun øl og vin

Kun salg av øl og vin på festivalområdet – og ikke sprit – bidrar også til mindre fyll, påpeker festivalsjefen.

– Vi ønsker ikke at et knippe publikummere som har fått i seg for mye alkohol skal ødelegge for resten, en tendens vi tidligere har opplevd i Tydal og Stjørdal. Frøyafestivalen er en familiefestival for flere generasjoner.

Transformasjonen til kultiverte festivalgjengere har tatt tid, men for tre år siden fikk arrangøren en a-ha-opplevelse.

– Plumbo skulle spille klokka 18, og da sto det 2000 mennesker utenfor porten, minnes Hallbjørn Stenhaug.

– Fantastisk næringsliv

Frøyafestivalen på Sistranda feirer tiårsjubileum i år og er den eneste musikkfestivalen i Sør-Trøndelag utenfor Trondheim som har overlevd «festivaldøden» som rammet norske festivaler for noen år siden. Men den hadde neppe hatt livets rett uten bistand fra det lokale næringslivet på Frøya.

– Næringslivet her gjør en fantastisk innsats, og Salmar er selve lokomotivet blant sponsorene. Uten den massive støtten hadde det ikke vært mulig å lage en festival på dette nivået. I tillegg får vi offentlig støtte, og fylkeskommunen har økt tilskuddet i år med 50 prosent, sier festivalsjefen.

Tidligere Disneyland after dark

Fredag bærer programmet preg av «trøndersodd med lune, danske smørrebrød attåt»: Anders Jektvik åpner festivalen, etterfulgt av Åge Aleksandersen & Sambandet med gjestene Hanne Boel, Nanna Lüders Jensen (Nannas gjennombrudd kom med sangen Buster i 1984 fra filmen «Busters verden»), samt Line Sofie Aleksandersen. Etterpå står jentebandet Gasoline, som spiller Gasoline-låter, og Dag Ingebrigtsen på scenen. Lørdag har en mer internasjonal profil med det britiske tributebandet Bootleg Beatles, det danske rockebandet DAD (tidligere Disneyland after dark) og 70-tallsyndlingen Boney M.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.