Begivenheten får ytterligere løft av at bandet står på scenen på selve skuddårsdagen, 29. februar.

Nyheten om at The Jayhawks kommer til Trondheim slippes samtidig som bandets nye album «Mockingbird Time», deres åttende studioalbum. For første gang siden 1995 er originalmedlem Mark Olson tilbake i folden, og det er godt nytt for alle som elsker bandet.

Besetning fra gullalderen

For selv om The Jayhawks har gitt ut fine plater også med Gary Louris alene som hovedmann (hjulpet av strålende bidrag fra Tim O'Reagan), er de fleste enige om at bandet virkelig fant gullåren på plater som «Hollywood Town Hall» (1992) og «Tomorrow the Green Grass» (1995), da de to hovedmennene blandet stemmer. Dagens besetning er identisk med dem som spilte på turneen etter utgivelsen av sistnevnte plate, nemlig med Olson og Louris foran Karen Grotberg (tangenter), Marc Perlman (bass) og Tim O'Reagan (trommer).

Olson brukte årene på sitt nye band Original Harmony Ridge Creekdippers og soloplater, før han tok opp samarbeidet med Louris igjen på en serie doukonserter og på plata «Ready For the Flood» (2008).

Både Olson (flere ganger) og Louris (én gang) har spilt solokonserter i Trondheim, de spilte også sammen på Dokkhuset i 2009. Men det er første gang The Jayhawks kommer som fullt band til Trondheim.

I god form på Øya

Undertegnede så bandet da de spilte på Øyafestivalen i august, og kunne rapportere om et band i godt humør og fin form - som vekslet mellom å spille nye låter og materiale fra «Hollywood Town Hall» og «Tomorrow the Green Grass»:

«For meg er det få ting som sitter søtere og mer uanstrengt i øret, går mer rett i ryggmargen, enn stemmene til Mark Olson og Gary Louris - sammen. Det er noe med måten de veksler mellom første- og andrestemme på, som gjør at melodien skapes av begge i stedet for at en av dem bare harmoniserer. Når du får servert låter som «I'd Run Away», «Blue», «Miss Williams' Guitar», «Wichita» og «Clouds», skjønner du at du er vitne til en masterclass i sangskriving», skrev jeg for en snau måned siden.

Ambisjonene er ikke mindre for det nye albumet, bandet har selv uttalt at målet er å lage «det beste Jayhawks-albumet noensinne»

Hør «Mockingbird Time» i Wimp eller Spotify.

Bandet spiller tre konserter i Norge på denne runden - Bergen 27. februar, Olso 28. februar og altså Trondheim på selve skuddårsdagen 29. februar. Så vil tiden vise hvor mange frierier som finner sted på Byscenen denne kvelden.

Les anmeldelse av «Mockingbird Time» i Adresseavisen og på adressa.no i morgen.

Besetningen fra glansdagene på 90-tallet er samlet igjen når The Jayhawks kommer til Trondheim 29. februar. Fra venstre Marc Perlman, Karen Grotberg, Mark Olson, Gary Louris og Tim O'Reagan.