I forslaget til ny arealplan for Trondheim kommune er bygging av et kultursenter i hver bydel høyt prioritert i årene fremover.

Først ut er bydelene Risvollan og Saupstad der arbeidet allerede har startet. På Risvollan er det tenkt å få på plass et flerbrukshus i tilknytning til den allerede planlagte byggingen av sykehjem og barnehage.

Akutt behov

–Det er i så fall på tide, mener Ole Jonny Klakegg i utvalget for flerbrukshall og idrettspark på Utleir og initiativtaker for Risvollan kulturarena.

–Bydelen vår har ingen lokaler vi kan bruke til kulturformål eller til å samle folk. I dag må foreldre kjøre til sentrum, Klæbu og Heimdal for at barna skal kunne delta på kulturaktiviteter. Behovet er akutt, sier han.

Klakegg tror at en nærhet til kulturtilbudene vil øke aktiviteten blant barn og unge i bydelene, og samtidig hjelpe foreldre i tidsklemma.

Lokalt engasjement

–Slik det er nå, må foreldrene kjøre barna på alle aktiviteter, og de bruker svært mye tid på det. Og hva med dem som ikke har foreldre som kan kjøre dem? I tillegg er det også et miljøspørsmål oppi det her, påpeker Klakegg.

Han mener man må se til idretten og satse på bredden og lavterskeltilbud til barn og unge.

–Kulturinteressen blir skapt gjennom aktivitet i bydelene. Det holder ikke å samle 10–12 talenter og dyrke dem nede i sentrum. Man må engasjere lokalsamfunnet, det er det som kan sikre etterveksten og få ting til å blomstre, understreker Klakegg.

13 skal få kultursenter

Rådgiver Ulrika Wallin i Trondheim kommune forteller at de har laget en statusrapport som viser at behovet i bydelene er enormt.

–Med utgangspunkt i kommuneplanens arealdel har vi i kulturarenaplanen definert 13 bydeler med funksjon som lokalsenter som vi mener skal ha en tilrettelagt kulturarena i sitt nærmiljø.

I tillegg til Risvollan er Saupstad-Kolstad et prioritert område, forteller Wallin.

–Der har vi allerede en politisk bestilling på en arena for kulturskolen og jobber med å få det inn i de planene som holder på å konkretisere seg der.

Sambruk er nøkkelen

Sambruk og flerbruk i forbindelse med andre byggeprosjekter vil også være nøkkelen for å få på plass slike senter i mange av de andre aktuelle bydelene.

–Vi kommer til å satse på områder der det uansett skal bygges, og prøve å få til smarte løsninger. Eksisterende bygg kan også være aktuelle, sier hun.

Arealplanen går frem til 2024 og den skal behandles av bystyret 31. januar.

–Blir den vedtatt, er målet at de fleste har fått sitt eget kultursenter innen den perioden, sier Wallin.